Навіть харчуючись правильно, багато хто упускає важливість температури страв. Так, наприклад, щоб залишатися здоровими, взимку важливо їсти теплі страви з м’ясом, бобовими, картоплею, а влітку — холодні салати з огірком, капустою, броколі та лимоном. Крім того, деяку їжу потрібно їсти гарячою, а іншу — тільки холодною. Про це розповіли технологи з приготування їжі, інформує .
За словами експертів, існує два типи продуктів — ті, що зігрівають і охолоджують. Зігрівальні продукти варто подавати в холодну погоду. До них належать: м’ясо яскраво-червоного кольору, такі овочі, як картопля, капуста, буряк, а також імбир і бобові, наприклад, квасоля, соя, сочевиця.
Ці продукти містять триптофан — амінокислоту, яка допомагає впоратися з впливом холоду на організм і перешкоджає виникненню стресу. При цьому оптимальна температура подачі зігрівальних страв — 65°C-75°C. При цьому гарячі страви найкраще їсти наближеними до кімнатної температури. Так, найзручніша температура гарячих страв для нашого організму — 50-55°C.
До охолоджувальних продуктів належать зелені салати, ягоди, кислі яблука, цитрусові, а також овочі: огірки, броколі, капуста. Завдання цього типу продуктів — охолодити організм і запобігти перегріванню, тому важливо додавати їх до раціону в літній сезон. Стандартна температура подачі таких страв — 12-14°C.
Споживаючи холодну їжу, важливо бути особливо акуратними. Наприклад, їсти продукти прямо з холодильника не можна, адже крижана їжа найшвидше проходить через шлунково-кишковий тракт і не затримується в шлунку достатню кількість часу. У результаті білки не встигають розщепитися на амінокислоти і потрапляють до кишківника в неперетравленому вигляді. Це може призвести до тяжкості, а за найгіршого розкладу — до порушення обмінного процесу і проблемних захворювань ШКТ. До того ж, коли людина з’їдає дуже холодну страву, вона пізніше відчуває ситість, що підвищує ризик переїдання.
Також експерти зазначили, що не варто їсти гарячими макаронні вироби та білий рис. Їх варто остудити до температури 50-55°C. Ба більше, ці продукти корисніші для організму саме в холодному вигляді, тобто кімнатної температури.
Під час охолодження крохмаль у рисі та макаронах стає стійким і навіть корисним для організму: під час потрапляння до товстої кишки він поступово розщеплюється активними бактеріями — це зміцнює флору та позитивно впливає на травлення. Також із холодних макаронів і рису в кров надходить менше цукру, а отже, організм виробляє менше інсуліну і запобігає сильному потягу до їжі. Ба більше, температура рису і макаронів впливає навіть на калорійність однієї і тієї ж страви: вживаючи рис і макарони в холодному вигляді, ми з’їдаємо на 20% ккал менше. Однак якщо людині комфортніше їсти рис або макарони не холодними, а при температурі 50-55°C — це теж допустимо.