Як вибрати стиглу та солодку хурму: основні правила


Китайський персик, зимова вишня, серцева яблуня, помаранчеве сонце — як тільки ласкаво не називають хурму. Дійсно, яскраві великі плоди не можуть не радувати око. Однак перше враження може бути оманливим: приваблива на вигляд хурма може виявитися хоч і солодкою, але абсолютно неїстівною. Розповімо як правильно вибрати хурму, інформує .

Яка хурма буває

Усі сорти хурми діляться на два види — “звичайний”, або власне хурма, і “корольки”.

Звичайна хурма втрачає терпкий присмак тільки після повного дозрівання, коли її м’якоть набуває желеподібної консистенції. А ось “корольок” не в’яже в принципі: він завжди солодкий і ніжний, навіть якщо трохи недозрілий. Однак є одне “але”. Якщо відбулося запилення й утворилося насіння, то “корольок” дозріває міцний, солодкий і смачний, всередині — коричневого кольору (за це його ще називають “шоколадним”). Якщо ж запилення не було, насіння не утворюється, і замість шоколадного “королька” виходять терпкі, терпкі плоди. Цілком поживні, але досить несмачні. Причому від терміну дозрівання смак їх уже не залежить: терпкими можуть бути і ранньостиглі, і середньостиглі, і пізньостиглі сорти.

Вибір хурми: 4 ознаки стиглої хурми

  1. М’який бік. Намагайтеся вибирати хурму з м’якими бочками.
  2. Суха плодоніжка. Дивіться на плодоніжку: і листя, і сама плодоніжка мають бути сухими, бурого кольору.
  3. Оптимальний вибір — корольок. «Шоколадний» корольок можна впізнати за характерним темно-рудим кольором шкірочки і коричневою, з іще темнішими прожилками м’якоттю. Як правило, це невеликі круглі плоди.
  4. Тонка шкірка. Чудова на смак хурма сорту «шахиня» — яскрава, велика, у формі серця. Але це не «корольок», а отже, якщо плоди недостиглі, смак у них може бути терпкий. Стиглу «шахіню» можна відрізнити за напівпрозорою шкіркою з тонкими чорними кільцями: що їх більше, то хурма більш стигла. У Середній Азії кажуть, зріла хурма має бути м’якою, з гладкою, блискучою, тонкою напівпрозорою шкіркою.

Як допомогти хурмі дозріти

  1. Укласти в картонну коробку або паперовий пакет разом зі стиглими бананами. І приблизно через добу хурма стає яскраво-помаранчевою.
  2. Покладіть хурму в целофановий пакет із яблуками або помідорами. Ці плоди виділяють газ етилен, який і змусить хурму швидше дозріти.
  3. Потримати хурму 10-12 годин у теплій (30-40 °С) воді, і терпкий смак зникне.



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *