Блендер — компактний кухонний помічник, який виконує безліч функцій. З його допомогою легко готувати корисну і смачну їжу, можна без зайвих зусиль розширити меню. Паштети, пюре, тісто, смузі та навіть фарш можна приготуватися за допомогою якісного блендера.
Види і переваги блендерів
Щоб придбати саме той блендер, який дійсно допоможе вам готувати, спочатку треба визначитися з типом. Виділяють два основних типи техніки:
- Заглибний. Подрібнювач середньої потужності, який впорається з невеликими об’ємами продуктів. Його потрібно тримати в руці і занурювати у відповідну ємність.
- Стаціонарний. Більше потужний подрібнювач, який потребує окремого місяця в кухні, але виконує більше різноманітних функцій.
Однак заглибний блендер сучасного зразка можна покращити майже до рівня стаціонарного. Наприклад, модель Tefal hb65ld38 — це маленький кухонний комбайн, у складі якого є і спеціальна чаша для змішування, і декілька популярних насадок. Таким чином від цього девайса можно отримати набагато більше переваг, ніж від стандартного заглибного блендера без додаткових аксесуарів.
Як вибрати блендер?
У кожного типу блендера є свої особливості, які треба враховувати. Важливо пам’ятати, що функціонал техніки може відрізнятися, тому для початку потрібно визначитися, які страви будуть пріоритетом.
Як вибрати заглибний блендер
Під час вибору заглибного блендеру, зверніть увагу на потужність пристрою. З елементарними завданнями, такими як приготування смузі або інших напоїв, впорається пристрій середньої потужності – 600-800 Вт. Для обробки більше твердих продуктів, таких як горіхи та лід, краще обрати модель від 1000 Вт.
Також значення має матеріал корпусу і елементів приладу. Від цього залежить не лише надійність та довговічність, а також і безпека використання техніки. Тому краще за все обирати блендери з металевими ножами і корпусом. Альтернативою може бути корпус із термостійкого пластику, однак ніж обов’язково має бути з металу.
Зручність використання блендера залежить також від наявних швидкостей і режимів роботи. Оскільки заглибна модель призначена для того, щоб тримати її в руці, швидкість можна змінювати дуже швидко. Оптимальний варіант – це прилад з 1-3 швидкостями. Їх можна змінювати залежно від твердості продукту. Важливим і корисним доповненням буде наявність додаткових режимів, зокрема турбо- і імпульсного режиму. Турборежим дозволяє увімкнути максимальну швидкість обертання ножів, щоб впоратися зі складним завданням. Зазвичай його використовують в кінці обробки, щоб впевнитися в досягненні однорідності продукту. Імпульсний режим запобігає перегріванню пристрою під час обробки твердих продуктів або тривалої роботи, тому це має значення для безпеки користування. Перевагою також стануть додаткові насадки та зручне керування.
Як вибрати стаціонарний блендер
Функціональність стаціонарного блендеру залежить перш за все від його потужності. Моделі на 600-900 Вт впораються із замороженими фруктами, овочами, льодом. Для приготування густого тіста, подрібнення мяса та інших складних задач краще обрати варіант з потужністю від 1000 Вт.
Коли йдеться про стаціонарні блендери, важливе значення має об’єм чаші. Від цього залежить кількість продукту, яку можна обробити. Пам’ятайте, що в чаші не можна змішувати дуже маленькі порції, оскільки продукт має покривати ножі. Чаша на 0,4-0,8 л може бути оптимальним варіантом для індивідуального використання, а також для невеликої сім’ї. Щоб готувати великі порції, варто обиратися чашу від 1 л. Також важливо обрати надійні та довговічні металеві ножі.
В стаціонарних блендерах зазвичай більше швидкостей, ніж в заглибних. Моделі на 3-6 швидкостей є оптимальними, оскільки дозволяють обрати найкращий варіант для обробки різних продуктів, від м’яких для в’язких. Імпульсний та турборежим теж є необхідними для такої моделі блендера.
Обирайте базу з металу або термостійкого пластику, скляну чашу, яку легко мити і майже неможливо пошкодити. Ви завжди можете обрати додаткові аксесуарі, зокреме чашу іншого обєму або інші ножі. Пам’ятайте, що стаціонарний блендер займає постійне місце на столі, тому керування має бути зручним.