Щоб зварити квасолю і не витратити на це багато часу, попередньо її потрібно замочити. До слова, це далеко не перша і не єдина причина, навіщо потрібно це робити. Але зараз не про це. Метушня з замочуванням подобається далеко не всім господиням — це факт. Як виявилося, цей етап можна пропустити, якщо на кону, наприклад, термінове готування червоного наваристого борщу. Сьогодні ми розповімо, як швидко зварити квасолю без замочування, інформує .
Як швидко зварити квасолю
Насамперед давайте розберемося, навіщо квасолю взагалі замочують. По-перше, це варто робити абсолютно з усіма бобовими. Наприклад, з нутом, сочевицею, горохом, машем та іншими видами. По-друге, роблять це не тільки для того, щоб продукт швидше зварився.
У всіх бобових, цільнозернових культурах, горіхах і насінні міститься фітинова кислота. Ця речовина заважає всім корисним речовинам, які знаходяться в цих продуктах харчування, нормально засвоюватися в організмі людини. Коли ми замочуємо ці продукти (в ідеалі на ніч), виробляється фермент фітаза. Він розщеплює фітинову кислоту.
До речі, через наявність фітінової кислоти в бобових може здуватися живіт. Тому замочувати ці продукти варто ще й потім, щоб уникнути цього.
Як прискорити процес готування квасолі
Розуміємо, що не завжди виходить вчасно замочити квасолю. Звичайно, ідеально вже мати заготовки в морозильній камері. Можна зварити відразу багато квасолі, а потім просто розкласти її по контейнерах і відправити в морозилку.
Якщо ж вам не вдалося потурбуватися про це заздалегідь, а на замочування бобових часу немає, ловіть добірку лайфхаків. Далі ми розповімо, як швидко зварити квасолю тут і зараз.
- Перший спосіб дуже простий, але дієвий. Промийте квасолю і залийте її холодною водою. Варіть бобові в сотейнику до закипання на середньому вогні. Потім злийте воду і заново залийте квасолю холодною водою. Повторюй це, поки вона не стане м’якою. Готово!
- Прискорити варіння квасолі допоможе харчова сода. Залий бобові водою і додай щіпку цього продукту в сотейник. На фінальній стадії приготування додайте до квасолі трохи лимонного соку. Він потрібен, щоб нейтралізувати дію соди. Потім злийте квасолю і посоліть за смаком.
- Також перед початком варіння у квасолю можна додати трохи сухих листів морської капусти або інших водоростей. Завдяки їм бобові зваряться всього за 40 хвилин. Правда, через норі може помінятися смак самої квасолі.
- На найвищій потужності зварити квасолю без замочування можна в мікрохвильовці. Для цього бобові варто залити холодною водою і поставити миску в мікрохвильовку на 10 хвилин. Потім її потрібно витягнути, перемішати бобові, посолити їх і повернути назад ще на 10-15 хвилин.
- А ще прискорити процес варіння квасолі можна за допомогою скороварки або мультиварки. Але бобові попередньо слід посолити.
Квасоля — відмінне джерело білка, заліза, клітковини, вітамінів групи В, Е, РР, цинку, міді, калію, йоду, сірки і магнію. Якщо у вашому раціоні ще немає цього прекрасного продукту, потрібно терміново виправляти це непорозуміння! Тим більше що варіантів страв з нею існує маса.