Мандарини — одні з улюблених зимових фруктів, які мають солодкий смак і яскравий аромат. Але мало хто знає, що ці цитрусові чудово підходять для приготування варення. Причому такий конфітюр чудово поєднується як з солодкими, так і з солоними стравами, інформує .
Перш ніж розпочати роботу, запам’ятайте кілька моментів. По-перше, вибирайте в магазині соковиті мандарини. Як? Найкраще брати важкі плоди.
Крім того, фрукти повинні бути пружними на дотик, але не надто. Якщо плід надто твердий, швидше за все, він ще недостатньо дозрів. І навпаки, надто м’які екземпляри зазвичай перезрілі або підгнили. Ідеальний мандарин повинен мати шкірку, яка добре прилягає до м’якуша, але легко знімається.
Також не забувайте ретельно очищати часточки мандарину від білих мембран. Чим більше їх залишиться, тим сильніше відчуватиметься гіркота у варення.
Простий рецепт мандаринового варення
Інгредієнти
- 1 кг мандаринів;
- 400-600 г цукру (залежно від того, якому смаку ви надаєте перевагу — солодшому або кислішому).
Так, знадобиться лише це. Однак, якщо ви хочете цікавіший, глибокий і пікантний смак, можна додати трохи спецій.
- корицю;
- кардамон;
- аніс;
- гвоздику;
- шафран;
- мускатний горіх;
- ваніль.
Але не переборщіть з кількістю (достатньо буде до 6 чайних ложок). Саме мандарини мають відігравати головну роль.
Приготування
1. Мандарини вимийте, очистить від шкірки, видаліть якнайбільше білих волокон.
2. Розділіть плоди на часточки, наріжте їх на дрібні шматочки і викладіть у каструлю з товстим дном. Засипте фрукти цукром.
3. Увімкніть вогонь і постійно помішуйте вміст каструлі, доки не утвориться більш-менш однорідна маса.
4. Масу, що вийшла, процідіть через дрібне сито або марлю. Поверніть все в каструлю і варіть, поки суміш не загусне (приблизно 30-45 хвилин).
5. За 15 хвилин до закінчення приготування додайте спеції, якщо хочете.
6. Готове варення розкладіть по стерилізованим банкам та пастеризуйте.
Варення з мандаринів із шкіркою
Ще один спосіб приготувати цитрусовий джем — не чистити фрукти від шкірки.
Інгредієнти
- мандарини (з щільно прилеглою шкіркою) — 1 кг;
- цукор — 1 кг;
- вода — 100 мл.
Приготування
1. Добре вимийте мандарини, витріть їх насухо. Наріжте їх тоненькими кружальцями.
2. Для сиропу змішайте цукор зі 100 мл води, покладіть у каструлю, доведіть до кипіння та варіть 10 хв.
3. Опустіть мандаринові кружки у сироп.
4. Доведіть на сильному вогні до кипіння, зменште вогонь до мінімуму та варіть 3 хв. Знімайте піну, якщо вона утвориться. Зніміть з вогню і залиште остигати на 2 години.
5. Повторіть пункт 4 ще тричі.
6. Влийте варення у стерилізовані банки і за бажання закатайте.