Сьогодні ми вирушимо в захопливу кулінарну подорож сонячною Грузією і дізнаємося все про знаменитий хачапурі по-аджарськи.
Історія хачапурі по-аджарськи
Почнемо з історії цієї дивовижної страви. Хачапурі по-аджарськи, або як його ще називають «аджарулі хачапурі», родом із прекрасного регіону Грузії – Аджарії. Цей край славиться не тільки своїми пляжами і горами, а й приголомшливою кухнею.
Легенда свідчить, що форма хачапурі по-аджарськи нагадує човен неспроста. Аджарія – приморський регіон, і місцеві жителі здавна займалися рибальством. Кажуть, що одного разу дружина рибалки вирішила порадувати чоловіка незвичайною стравою. Вона спекла хліб у формі човна, наповнила його сиром і додала яйце, що символізує сонце. Так і народився цей чудовий витвір кулінарного мистецтва.
Але не будемо забувати, що це всього лише легенда. Насправді, точне походження хачапурі по-аджарськи досі залишається загадкою. Однак ми точно знаємо, що ця страва стала невід’ємною частиною грузинської кухні та підкорила серця (і шлунки) людей по всьому світу.
Склад хачапурі по-аджарськи
Тепер давайте розберемося, з чого ж складається це апетитне диво. Основні інгредієнти хачапурі по-аджарськи:
Тісто – зазвичай використовується дріжджове тісто, яке надає виробу пишності та м’якості.
Сир – традиційно використовується суміш сирів сулугуні та імеретинського. Ці сири надають страві характерного смаку та тягучості.
Яйце – додається в самому кінці приготування і є «родзинкою» страви.
Вершкове масло – шматочок масла кладеться в гаряче хачапурі, щоб воно красиво розтануло.
Додатково можуть використовуватися різні спеції та зелень, але це вже залежить від уподобань кухаря та їдців.
Рецепт класичного хачапурі по-аджарськи
А тепер, дорогі друзі, настав час найцікавішого – приготування хачапурі по-аджарськи! Давайте використаємо класичний рецепт.
Інгредієнти:
500 г борошна
300 мл теплого молока
1 ч.л. сухих дріжджів
1 ч.л. цукру
1 ч.л. солі
2 ст.л. рослинної олії
400 г сиру сулугуні
200 г імеретинського сиру
4 яйця
50 г вершкового масла
Приготування:
Спочатку приготуємо тісто. У теплому молоці розчиніть дріжджі та цукор. Залиште на 10-15 хвилин, щоб дріжджі активувалися.
У великій мисці змішайте борошно та сіль. Додайте дріжджову суміш і рослинну олію. Замісіть м’яке еластичне тісто.
Накрийте тісто рушником і залиште в теплому місці на 1-1,5 години, щоб воно піднялося.Тим часом натріть сири на крупній тертці та змішайте їх.
Коли тісто підніметься, розділіть його на 4 частини. Кожну частину розкачайте в овал і сформуйте бортики, надаючи форму човника.
Викладіть сирну начинку в центр кожного човника, залишаючи бортики вільними.
Випікайте хачапурі в розігрітій до 220°C духовці близько 15 хвилин, поки краї не підрум’яняться.Дістаньте хачапурі з духовки, зробіть у центрі заглиблення й акуратно влийте туди сире яйце.Поверніть хачапурі в духовку ще на 2-3 хвилини, щоб яйце злегка схопилося, але жовток залишився рідким.
Готове хачапурі змастіть шматочком вершкового масла.
Вуаля! Ваше хачапурі по-аджарськи готове. Смачного!
Користь хачапурі по-аджарськи
Ну що ж, друзі, настав час поговорити про користь нашого героя – хачапурі по-аджарськи. Звичайно, не можна сказати, що це дієтична страва, але в ній є і свої плюси!
Енергетична цінність: хачапурі – чудове джерело енергії. Якщо ви збираєтеся в похід або на важку фізичну роботу, ця страва допоможе вам протриматися довгий час.
Білки: завдяки сиру і яйцю, хачапурі містить багато білка, який необхідний для побудови і відновлення тканин організму.
Кальцій: сир багатий на кальцій, який важливий для здоров’я кісток і зубів.
Вітаміни групи B: у складі хачапурі є вітаміни B1, B2 і B12, які беруть участь в обміні речовин і підтримують нервову систему.
Залізо: яйце у складі хачапурі містить залізо, необхідне для кровотворення.
Однак, не варто забувати, що хачапурі – калорійна страва, багата на жири та вуглеводи. Тому насолоджуватися нею варто в міру, особливо якщо ви слідкуєте за фігурою або маєте проблеми з травленням.