Як правильно варити картоплю, щоб отримати корисну страву, яка не втратила вітаміни


Помилки при варінні картоплі можуть робити навіть досвідчені господині. Здавалося б, у чому хитрість — потрібні каструля, вода, картопля, сіль, ну, може, ще олія і трави — як «фішка» для особливо просунутих кулінарів, інформує .

Але якщо не враховувати важливі дрібниці в процесі приготування картоплі, страва вийде хоч і смачною, але не дуже корисною.

У якій воді варити картоплю — в киплячій чи холодній

Це питання — одне з перших, що ставлять прискіпливі кулінари. Щоправда, багато хто ним зовсім не цікавиться — вони звикли варити картоплю так, як їх навчила мама чи бабуся, і навіть не замислюються: а як же треба насправді?

Найчастіше картоплю чистять, заливають холодною водою і ставлять на плиту варитися, але це помилка. Через неї губляться всі корисні речовини та вітаміни, що містяться в корисних бульбах.

Правильним рішенням буде класти сиру картоплю в киплячу воду і солити її лише тоді, коли вона стане м’якою.

Ще одна помилка — варити картоплю дуже довго. Якщо ви готуєте пюре, наріжте бульби на дрібніші шматочки — так ви скоротите час термічної обробки і збережете корисні речовини.

Коли картопля корисна

Оптимальний варіант — готувати картоплю в мундирі — варити бульби, не очищаючи від шкірки. І обов’язково — класти їх саме в киплячу воду, використовуючи її в мінімальній кількості, а не як при варінні макаронів.

Коли ми їмо термічно оброблену картоплю, можна сказати, що ми їмо цукор, кажуть дієтологи. Усі улюблені пюре, картопля фрі — це страви, які можуть призвести до проблем із судинами та серцем, особливо коли вже є порушення метаболізму. Тож найкраще готувати картоплю у шкірці, використовуючи мінімум води. Якщо картопля приготовлена правильно, а краще запікати бульби в мундирі, то її можна вважати цінним продуктом харчування. Адже картопля має корисний калій — необхідний для здоров’я серця.

Гаряча картопля — це шкідливо

Також лікарі розповіли, що картоплю після приготування — у вигляді пюре або просто відварену — краще не їсти гарячою, а почекати, поки охолоне.

Вся річ у тім, що при остиганні в картоплі крохмаль перетвориться на стійкий, ретроградний. Він корисний, тому що ферментується у товстому кишечнику та «годує» корисні бактерії.

Якщо ж накинутися на свіжоприготовлену — із запалу картоплю з жару, то від такої гарячої страви може різко підскочити рівень цукру в крові — це не дуже корисно.



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *