Багато людей не уявляють без горнятка запашного напою ранкову рутину, вечірній відпочинок, дружні розмови чи ділові зустрічі. І якщо в досвідченого кавомана запитати, якій каві він віддає перевагу, то відповідь буде проста: «в зернах».
Зерно, як природна капсула, утримує олії і дає змогу повноцінно насолоджуватись ароматом і смаком. Відчути всю магію напою можна лише тоді, коли сировина подрібнюється безпосередньо перед заварюванням. Тому й не дивно, що кава в зернах — це вибір справжніх гурманів.
Цікаві факти про напій
Кава — продукт високогір’я. Що вище в горах росте рослина, то дорожчі зерна й кращі смакові властивості. Дерева можуть сягати 9–10 метрів у висоту. Ще кілька фактів:
- Щодня у світі випивається близько 2,25 млрд чашок кави. У Фінляндії та Швеції споживання цього напою перевищує 10 кг на людину на рік. Про це говорять дані Міжнародної організації кави.
- Так, у світі існує Міжнародна організація кави.
- У Фінляндії напій настільки важливий, що на законодавчому рівні в країні передбачено перерви на каву для робітників. Українці не сильно відстають, у середньому ми випиваємо до 15 філіжанок на тиждень.
- Її намагалися заборонити. У XVI столітті в Мецці її оголосили поза законом. Лідери того часу вважали, що вона стимулює бунтівне мислення. Тоді ж італійські священники називали каву сатанинським напоєм. У XVIII столітті Швеція заборонила не лише сам напій, а й приладдя: чашки, ложки. Як бачимо, це не дало результатів, і тепер країна стала одним із найбільших споживачів.
- Кавові зерна виробляють у понад 50 країнах світу. Бразилія, В’єтнам, Колумбія — найбільші виробники.
Різновиди сировини
У світі налічується понад сто сортів, і всі вони належать до одного з двох типів:
- Арабіка. Більш ароматна, має делікатний смак. Напій виходить ніжним і м’яким, із фруктовим посмаком. Найчастіше має кислинку, містить менше кофеїну. 70% від усієї кави, що реалізується у світі, — це арабіка.
- Робуста. Дешевші сорти, легше вирощуються. Мають високий вміст кофеїну, більш пряні, з горіховим відлунням. Самі зерна округліші.
Способи й результати обсмажування
Обсмажування — це тонкий процес, який порівнюють із мистецтвом. Один і той самий сорт за різних ступенів може мати різний смак і аромат.
Є декілька основних ступенів обсмажування:
- Світле. Найменш міцна кава, має кислинку й тонкий хлібний аромат. Можуть бути присутні фруктові та квіткові нотки. Зерна світло-коричневі.
- Середнє. Зерна мають коричнево-золотистий колір і виражену тріщинку. Солодкий аромат.
- Темне. На цьому етапі починає виділятись ефірна олія. Колір зерен — темно-шоколадний. Містить солодко-гіркі карамельні ноти.
- Найвищий степінь. Поверхня зерна масляниста, колір — темно-коричневий. Смак насичений, міцний.
Що темніші зерна, то більший вміст кофеїну. Це пов’язано з втратою вологи під час обсмаження: а що менше вологи, то щільнішою буде кава після помелу. Знайти каву будь-якого сорту та ступеня обсмаження можна в маркеті важливих штук Maudau. Тут також можна придбати рослинне молоко, алкоголь і посуд для ваших експериментів.