Страви з яєць — найпопулярніший сніданок у всіх частинах світу, оскільки яйця — продукт недорогий і доступний. Ми впевнені, що вони є й у вашому холодильнику. Однак, вони можуть завдати серйозної шкоди здоров’ю: від діареї до онкологічних захворювань. Експерти розповіли, які яйця їсти не слід, інформує .
Які яйця не можна їсти
Сирі яйця
Існують міфи, ніби сирі яйця корисні для спортсменів, або що вони допомагають повернути голос, який зник. Чи це правда, чи ні, проте шкода від сирих яєць цілком реальна. Сирий білок містить авідин, який блокує вироблення вітаміну В і може викликати депресію, зниження апетиту і слабкість м’язів. Крім того, у сирих яйцях містяться бактерії, які можуть викликати серйозну діарею.
Тож подумайте двічі, перш ніж приготувати гоголь-моголь.
Яйця, у яких білок змішаний з жовтком
Власне змішання білка з жовтком, зазвичай, є безпечним, але це може бути ознакою інших проблем. Наприклад, оболонка жовтка могла розірватися під час неправильного транспортування. Або це може означати порушення умов зберігання — у такому випадку оболонку зруйнували бактерії або цвіль.
Якщо яйце нормально пахне і білок прозорий — його все ж таки можна з’їсти вареним або смаженим до повної готовності. Але якщо білок каламутний, це означає, що яйце уражене бактеріями або грибком, і їсти його не можна у жодному разі.
Яйця, у яких жовток прилип до шкаралупи
Жовток, що прилип до шкаралупи зсередини — ще одна ознака того, що яйця неправильно зберігалися. Якщо при цьому жовток нормального кольору — яйце все ж таки можна з’їсти, але якщо він почорнів і погано пахне — викиньте негайно. Чорний або темний колір жовтка може вказувати на вміст кишкової палички.
Яйця з тріщинами
Шкаралупа захищає яйце від бактерій. Якщо на ній є навіть невелика тріщина — відмовтеся від ідеї приготувати це яйце.
Яйця з цвіллю
Чорні плями або сліди цвілі на шкаралупі означають, що яйце неправильно зберігали. Якщо яйця лежали у занадто мокрому або вологому місці, то захисна плівка на шкаралупі постраждала, і інфекція потрапила всередину яйця. Мікотоксини, які містяться у цвілі, можуть викликати серйозні захворювання шлунково-кишкового тракту.
Яйця з зародками курчат
Для яєць з супермаркету це досить велика рідкість, але якщо ви купуєте фермерські яйця, у них може виявитися недорозвинене курча. Їсти таке яйце не слід: по-перше, поживна цінність такого яйця незначна — усі корисні речовини вже пішли на розвиток ембріона. А по-друге, “волохаті яйця”, як їх називають китайці, можуть бути заражені бактеріями: кишковою паличкою, стафілококом і навіть тифом. Чи варто ризикувати здоров’ям?
А ось які яйця не становлять ніякої загрози
Деякі з кухонних експертів називають шкідливими яйця, які варили настільки довго, що жовток у них потемнішав. Нібито, якщо постійно їсти такі яйця, то може випасти волосся або утворитися каміння. Також виникнуть проблеми зі зростанням. Причина утворення сірого “нальоту” — хімічна реакція, яка відбувається під час нагрівання. Білок розпадається на мінокислоти, що містять сірку, залізо у жовтку утворює сульфід заліза — сіруватий шар на поверхні жовтка.
Не лякайтеся, почувши “сульфід заліза” — він нетоксичний, не розчиняється у воді і практично не засвоюється організмом. Варіть яйця до сіруватого жовтка на здоров’я!
Омлет на соєвому молоці
Ще один міф, який є лише міфом: нібито, транізол з соєвого молока поєднується з яєчним білком і перетворюється на речовину, яку шлунок не може перетравити. Насправді транізол дійсно міститься у соєвому молоці — але лише у свіжому і припиняє бути активним у перші кілька хвилин кип’ятіння. Тож якщо ви надаєте перевагу соєвому молоку — готуйте на ньому із задоволенням, оскільки це безпечно.