Ці рослинні олії варто спробувати


Соняшникова та оливкова олії знайдуться майже на будь-якій кухні. Але світ рослинних олій величезний. Ми зібрали кілька цікавих видів — можливо, ви такі ніколи не куштували, інформує .

Кокосова олія

Кокосова олія підходить для смаження: навіть у нерафінованого продукту висока температура димлення. Олія надає страві легкого запаху і смаку кокосу. Її часто використовують у кухнях країн Азії. Додайте в Пад-тай та смажений рис для автентичного смаку.

Олія виноградної кісточки

Ця солодкувата олія годиться для смаження та фритюру через високу температуру димлення. Але краще заправляти їй салати, щоб відчути ніжний смак.

Олія авокадо

Ніжний, вершково-горіховий на смак. А ще одне з найкорисніших: містить лецитин, вітаміни А, В, D, Е, Н, К, пальмітинову кислоту та мононенасичені жирні кислоти. Ідеально для заправки салатів.

Кунжутна олія

Дуже насичена на смак, з гіркуватістю та горіховим ароматом. Обережно: з нею легко переборщити. Не підходить для смаження: краще додавати її до страви за пару хвилин до готовності. Наприклад, у стир-фрай, рамен чи мівіну разом із вареним яйцем та смужками норі.

Лляна олія

Смак у неї специфічний — краще скуштувати перед тим, як заправляти салат. Натомість вона корисна: на 60% складається із жирних кислот омега-3. Смажити на такій олії не варто: усі корисні кислоти руйнуються.

Гірчична олія

Смак на любителя: пікантний, гоструватий. На гірчичній олії смажать і гасять, нею заправляють салати і навіть додають її до випічки. Олія цінується за велику кількість омега-3 та вітаміни А, В, D, Е та К.

Рижкова олія

Цю олію роблять не з грибів, а з насіння посівного рижика — трав’янистої рослини. На смак нагадує гірчичну, теж злегка гостру. На такій олії можна смажити м’ясо, рибу та овочі.

Конопляна олія

На смак трохи трав’яниста через велику кількість хлорофілу. Такою олією можна заправити овочевий салат, збризкати брускетту чи будь-яку іншу закуску. Впливу на психіку від страв не очікується.

Арахісова олія

Це не паста, яку намазують на бутерброди, а саме олія, яку віджимають із горіхів. Рафінована майже не має смаку, тому її використовують для смаження. А нерафіновану краще використовувати у салатах: у неї насичений горіховий смак

Мигдальна олія

Солодкувату олію додають у овочеві салати, холодні закуски та соуси. Можна полити кашу або використовувати для випічки. Не терпить високих температур — смажити на неї не варто.



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *