Соєве м’ясо претендує на звання першого ЗСЖ-продукту, і це є цілком виправданим, інформує .
Соєве м’ясо вже давно припинило бути продуктом виключно для веганів і з’явилося навіть на столах у спортсменів: виявилося, що у ньому вміст білка вищий, ніж у курячому філе. Ми вирішили розібратися, чому соєве м’ясо настільки корисне, і зібрали усе найважливіше, що потрібно знати про нього, у нашому матеріалі.
Як із сої отримують м’ясо
Соя — це бобова рослина, з насіння якої роблять рослинне молоко, тофу і навіть веганський протеїн. Насіння подрібнюють до стану знежиреного борошна, а отриману сировину, яку називають текстуратом, відварюють певним чином і сушать — у такий спосіб створюються шматочки соєвого м’яса, які можуть зберігатися до року. Для смаку у них можуть додавати кукурудзу, пшеницю або соєву олію.
У чому користь соєвих продуктів
За своєю біологічною цінністю соєвий продукт наближений до риби і казеїну: 100 грамів соєвого м’яса покривають добову норму калію і марганцю, крім цього — заповнюють щоденну потребу у вітамінах B1, B2, B6, E, D, а також у магнії, натрії, залізі і калії. І це за наявності 102 калорій!
Відмінність соєвого м’яса від звичайного
Соєве м’ясо багате на білок: зазвичай, його вміст досягає 50-60 % від усієї маси продукту, і це удвічі більше, ніж у курячому філе. Жирів у соєвому м’ясі лише 3-4 % — для порівняння, у тому самому курячому філе їх буде втричі більше. Крім того, соєве м’ясо не містить тваринних жирів, а це означає, що у ньому немає холестерину. Саме тому соєві продукти і веганський протеїн дуже популярні серед спортсменів.
Як і з чим їдять сою
Спосіб приготування простий і швидкий, його можна знайти і на пачках соєвих продуктів. Паростки сої достатньо замочити в окропі, промити, а потім гарненько просмажити, наприклад, з морквою і зеленню, додавши трохи спецій.
Зі шматочків соєвого м’яса також можна зробити котлети, а на десерт — смузі з соєвого протеїну: змішати порошок з водою і додати топпінг — ягоди, фрукти і горіхи. Після такої їжі травна система скаже вам величезне спасибі, і ви надовго залишитеся ситими.
Шкода соєвого м’яса: правда чи міф
За наявності збалансованого раціону соя принесе вам лише користь, але ось у складі деяких продуктів корисних ефектів від неї буде дуже мало: недобросовісні виробники часто додають цукор у рослинне молоко або глутамат натрію для посилення смаку у соєве м’ясо. Щоб не стати їх жертвою, дуже важливо читати етикетки перед здійснення покупки, а ще звертати увагу на наступні маркування: “no sugar”, “no GMO” і “Gluten free”.
Чи можна повністю замінити звичайне м’ясо на соєве
Соєве м’ясо — один з основних продуктів вегетаріанської кухні і рослинний білок практично у чистому вигляді. Однак, попри свої поживні властивості і низьку калорійність, воно значно поступається звичайному м’ясу за амінокислотним складом. Тому якщо ви зробили вибір на користь соєвого м’яса, то краще поєднувати його з молочними продуктами і яйцями. Також необхідно стежити за рівнем заліза у крові і не забувати приймати жиророзчинні вітаміни.