Спекла в піст і вирішила цілий рік пекти пиріжки по-простому – Затишок


Пухнасті, м’які, смачні – не відрізнити від здобних, у яких і яйця, і молоко, і вершкове масло. А ці пиріжки – пісні, але завдяки майонезу (пісному) тісто буде нітрохи не гірше. З нього можна пекти рулети, ватрушки, булочки. Знахідка для тих, хто постить – домашня випічка до чаю. Спробуйте ці апетитні пиріжки: простий рецепт із пісних інгредієнтів.

Інгредієнти:

  • вода – 300 мл,
  • сирі дріжджі – 40 г,
  • цукор – 2 стл. ложки,
  • сіль – дрібка,
  • борошно – 6 стл. ложок (просіяти)
  • цукор – 1 склянка (250 г),
  • сіль – 1/3 чайної ложечки,
  • олія соняшникова – 3 стл. ложки,
  • майонез – 3 стл. ложки,
  • борошно – 3-3,5 склянки (500-600 г)

Приготування:

Починаємо з опари: перевіримо дріжджі та “активуємо” їх.

У теплій воді розмішаємо дріжджі, цукор, сіль та борошно. Накриємо рушником та залишимо на 15 хвилин. Опара підніметься високою пінистою шапочкою.

У опару, що піднялася, насипаємо цукор і сіль, розмішуємо.

Вливаємо олію без запаху.

Додаємо майонез (пісний, без яєць). Якщо не поститеся, можна покласти будь-який інший. Розмішуємо.

Тепер просіюємо борошно і починаємо замішувати тісто.

Тісто замішуємо, поки не почне відставати від рук та стінок посуду. Воно буде м’яке, не липке, приємне на дотик і зручне для ліплення пиріжків.

Перекладаємо в просторий посуд, змащену олією. Накриваємо рушником або затягуємо плівкою та залишаємо підніматися на 1 годину. Потім обминаємо і даємо ще раз піднятися (30 хвилин).

Готове тісто ділимо на 15-17 однакових частин, скачуємо в кульки і залишаємо під плівкою на 15 хвилин.

Кожну кульку розминаємо пальцями в круглий коржик, кладемо начинку, защипуємо. Можна ліпити пиріжки будь-яким звичним способом. Мої пиріжки – з яблуками, а якщо начинка несолодка (капуста, картопля), тоді краще зменшити кількість цукру у тісті.

Випікаємо пиріжки на силіконовому килимку або пергаменті до рум’яного кольору: приблизно 35 хвилин при температурі 180°. Смачного.

Джерело





Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *