Зі зеленню, гірчицею, хріном, морквою, горілкою або хлібом огірочки будуть хрусткими, смачними і ароматними, інформує .
Що потрібно врахувати перед засолкою огірків:
1. Мариновані і солоні огірки не одне і те ж. Для приготування перших використовується оцет або лимонна кислота, а для других-тільки сіль.
2. Раніше солили огірки в дерев’яних бочках, але зараз цим методом користуються рідко. Набагато зручніше солити овочі в звичайних скляних банках. Тим більше що огірки виходять такими ж смачними, як діжкові.
3. Існує два способи засолювання: холодний і гарячий. У першому випадку овочі заливаються холодною водою, а в другому – найчастіше спочатку холодною водою, а потім гарячим настояним розсолом. Банки з огірками, засоленими холодним способом, закривають капроновими кришками і зберігають у холоді. А банки з огірками, залитими гарячою водою, закочуються залізними кришками і можуть зберігатися при кімнатній температурі.
4. Щоб солоні огірки вийшли щільними і хрусткими, замочіть їх у холодній воді на 3-4 години. Можна тримати довше, особливо якщо огірки придбані.
5. Овочі та зелень потрібно помити, а банки і кришки – простерилізувати.
6. Після заливки огірків холодною водою під банку краще поставити широке блюдо або таз. Це потрібно просто для зручності: через бродіння через кришку може просочуватися рідина.
7. Солоні огірки будуть готові через місяць.
Як приготувати солоні огірки
Всі інгредієнти розраховані на одну банку об’ємом 3 л. Вам знадобиться близько 1-1,5 кг огірків і приблизно 1-1,5 л води для розсолу.
Однак краще визначати точну кількість досвідченим шляхом: огірки потрібно утрамбувати дуже щільно, а банку – залити водою до самого краю.
Класичні солоні огірки з зеленню і часником
Дуже простий рецепт, який не забере багато часу і сил. Огірочки виходять чудовими.
Спосіб засолювання – холодний.
Інгредієнти:
2 листки хрону;
2 листки чорної смородини;
2 листки вишні;
2 парасольки кропу;
2 зубчики часнику;
1/2 гіркого перцю – опціонально;
огірки;
3 столові ложки солі;
вода.
Приготування:
На дно банки викладіть листя хрону, смородини, вишні, кріп і крупно нарізані часник і перець. Щільно утрамбуйте в банку огірки.
Розчиніть сіль в склянці води. Залийте огірки чистою холодною водою до половини банки. Потім додайте сольовий розчин і повністю залийте банку холодною водою. Закрийте банку щільною капроновою кришкою і відразу приберіть в холодне місце.
Солоні огірки з морквою, болгарським перцем і хріном
Овочі додадуть огіркам незвичайний приємний аромат. А взимку солоні моркву і перець можна використовувати для приготування або прикраси інших страв.
Спосіб засолювання – гарячий.
Інгредієнти:
3 морквини;
1 1/2 болгарського перцю;
1/2 гіркого перцю;
1 корінь хрону;
2 парасольки кропу;
огірки;
8-10 зубчиків часнику;
7 горошин чорного перцю;
7 горошин запашного перцю;
2 1/2 ложки солі;
вода.
Приготування:
Наріжте моркву кружальцями, болгарський перець – невеликими шматочками, а гіркий перець – шматочками. На дно банки покладіть крупно нарізаний корінь хрону і кріп. Утрамбуйте в банку огірки, чергуючи їх з морквою, часником і всіма видами перцю.
Розчиніть сіль в чистій холодній воді і залийте нею овочі. Закрийте банку капроновою кришкою і залиште на 3 дні при кімнатній температурі. Потім злийте розсіл в каструлю і доведіть до кипіння.
Змивати з огірків утворений білий наліт не потрібно. Залийте їх киплячим розсолом і закатайте банку. Поставте її догори дном і накрийте теплою ковдрою до повного охолодження.
Солоні огірки з сухою гірчицею
Завдяки гірчиці огірки здобудуть легку гостринку, а інші інгредієнти зроблять їх дуже ароматними.
Спосіб засолювання – холодний.
Інгредієнти:
2 парасольки кропу;
1 лист хрону;
3 листки чорної смородини;
3 листки вишні;
огірки;
3 зубчики часнику;
3 столові ложки солі;
1 столова ложка сухої гірчиці;
вода.
Приготування:
Викладіть на дно банки кріп, листя хрону, смородини і вишні. Утрамбуйте огірки, чергуючи їх з часником. Вгорі банки залиште трохи місця.
Всипте в банку сіль і гірчицю. Вони як раз займуть залишений зверху простір. Залийте огірки чистою холодною водою. Закрийте банку капроновою кришкою, злегка збовтайте і поставте в холодне місце.
Солоні огірки з горілкою
Горілка зробить огірки ще більш хрусткими і ароматними, при цьому овочі не будуть просочені алкогольних смаком.
Спосіб засолювання – гарячий.
Інгредієнти:
3 сушених лаврових листа;
3 листки хрону;
1 парасолька кропу;
2 зубчики часнику;
огірки;
вода;
3 столові ложки цукру;
2 столові ложки солі;
100 мл горілки.
Приготування:
На дно банки викладіть листя лаврушки і хрону, кріп і часник. Утрамбуйте огірки. Розчиніть в чистій холодній воді цукор і сіль і залийте овочі. Зверху влийте горілку.
Накрийте банку марлею або кришкою з дірочками. Залишіть банку в темному місці при кімнатній температурі на 3 дні, регулярно знімаючи з неї піну.
На четвертий день злийте розсіл в каструлю і доведіть до кипіння. Через 5 хвилин залийте огірки киплячим розсолом і закатайте банку. Переверніть, укутайте ковдрою і дочекайтеся повного остигання.
Солоні огірки з житнім хлібом
Огірки виходять з легкою кислинкою і ледь вловимим хлібним присмаком.
Спосіб засолювання – гарячий.
Інгредієнти:
вода;
2 столові ложки солі;
60 г житнього хліба;
5 парасольок кропу;
огірки.
Приготування:
Влийте в каструлю воду, розчиніть в ній сіль, доведіть до кипіння і охолодіть. Розламайте хліб і викладіть його на дно банки разом з кропом. Зріжте з огірків кінчики і покладіть овочі в банку.
Влийте охолоджений розсіл, закрийте банку капроновою кришкою і залиште при кімнатній температурі на 3 дні. На четвертий день злийте і процідіть розсіл. Доведіть його до кипіння і залийте ним огірки. Якщо розсолу не вистачить, долийте в банку звичайний окріп.
Загорніть банку, переверніть її догори дном і накрийте теплою ковдрою.