Віденські вафлі – простий і швидкий десерт, який при наявності вафельниці або форми для вафель можна без особливих зусиль приготувати самостійно вдома.
Як приготувати віденські вафлі?
Тісто для віденських вафель найчастіше має рідку текстуру, а його склад визначається обраним рецептом, яких існує не один десяток, інформує UkrMedia.
- Рідкою базою для замісу тіста може бути молоко, кефір, сметана, сир.
- Ніжність і м’якість смаку, що тане в роті, забезпечить додане вершкове масло або рослинна олія.
- Пшеничне борошно, частину його загальної порції, можна замінювати кукурудзяним, вівсяним або крохмалем.
- Розпушують основу содою або додаванням розпушувача.
- Для випікання десерту застосовують електричні або механічні вафельниці, форми для вафель, в яких ласощі випікаються в духовці.
М’які повітряні віденські вафлі
Тісто для віденських вафель в електровафельниці представляє щось середнє між бісквітною і пісочною основою і готується на основі збитих яєць і вершкового масла. Правильна текстура тіста схожа зі сметаною середньої густоти, вона не повинна бути занадто густою або надмірно текучою. За потреби кількість борошна коригують індивідуально.
Інгредієнти:
- яйця – 3 шт.;
- борошно – 300 г;
- молоко – 200 мл;
- цукровий пісок – 150 г;
- масло вершкове – 180 г;
- розпушувач – 2 ч. ложки;
- сіль.
Приготування:
- М’яке масло розтирають з цукром.
- Додають збиті яйця, молоко, знову збивають.
- Просіюють в отриману суміш борошно і розпушувач, ретельно все перемішують до однорідності.
- У кожну форму вафельниці викладають по 2 ложки тіста і розрівнюють.
- Закривають прилад і випікають віденські вафлі 3-5 хвилин.
Хрусткі віденські вафлі
Найчастіше м’які віденські вафлі можна готувати і в хрусткій версії. Хрусткість буде досягнута за рахунок зміни технології створення тіста, яке в даному випадку буде більш рідким. Пару ложок борошна можна замінити крохмалем, що тільки поліпшить результат. Гарячі вироби – ще м’які, а хрусткими вони стають після охолодження.
Інгредієнти:
- яйця – 2 шт.;
- борошно – 170 г;
- молоко – 220 мл;
- цукровий пісок – 40 г;
- масло вершкове – 90 г;
- розпушувач – 1 ч. ложка;
- ваніль, сіль.
Приготування:
- У глибокій мисці змішують просіяне борошно, розпушувач, цукор, сіль, ванілін.
- Збивають окремо жовтки з м’яким маслом і молоком, вводять суху суміш, розмішуючи.
- Окремо збивають білки до щільної піни, акуратно вмішують в тісто.
- Накладають основу в центр кожної форми, закривають вафельницю.
- Готують хрусткі віденські вафлі на середньому температурному режимі 5-8 хвилин.
Сирні віденські вафлі
Чудовим десертом до сніданку або будь-якого чаювання стануть приголомшливо смачні віденські сирні вафлі. Сир бажано використовувати м’який у пачках або додатково перебити зернистий блендером, додавши за потреби ложку або дві сметани. Яйця використовуються великі, дрібних знадобиться на одне більше.
Інгредієнти:
- яйця – 2 шт.;
- борошно – 3 ст. ложки;
- сир – 180 г;
- цукровий пісок – 2,5 ст. ложки;
- олія рослинна – 1 ст. ложка;
- розпушувач – 0,5 ч. ложки;
- ваніль, сіль.
Приготування:
- Яйця збивають з цукром і дрібкою солі до збільшення в об’ємі вдвічі.
- Продовжуючи збивати, додають порціями сир, борошно з розпушувачем і рослинну олію.
- Наливають потроху тіста в форми вафельниці, розрівнюють.
- Печуть віденські вафлі з сиром 4 хвилини.
Віденські вафлі на кефірі
М’якими, пористими і повітряними вдаються віденські вафлі на кефірі. Ніжність і смак, який тане в роті виробам забезпечить збите до пишноти якісне вершкове масло. Десерт подають до чашки чаю, кави, молока, какао або доповнюють його фруктами, ягодами, збитими вершками або фруктовим сиропом, отримавши абсолютно нові солодкі ласощі.
Інгредієнти:
- яйця – 3 шт.;
- борошно – 350 г;
- кефір – 200 мл;
- цукровий пісок – 100 г;
- масло вершкове – 200 г;
- розпушувач – 1 ч. ложка;
- ваніль, сіль.
Приготування:
- М’яке масло збивають з цукром до побіління.
- Розбивають по одному яйця, продовжують збивання.
- Вливають в основу кефір, додають розпушувач з борошном, ваніліном і сіллю.
- Накладають по 2 ложки тіста в кожну форму.
- Печуть віденські вафлі за 4-5 хвилин.
Віденські вафлі з кукурудзяного борошна
Простий рецепт віденських вафель з кукурудзяним борошном перетворить класичний смак виробів, додасть йому деякої легкої тягучості. Можна дещо змінити пропорції пшеничного борошна, але не додавати менше ніж кукурудзяного. Своєрідною родзинкою в даному випадку буде посипання з коричневого цукру і меленої кориці.
Інгредієнти:
- яйця – 2 шт.;
- борошно пшеничне – 250 г;
- борошно кукурудзяне – 150 г;
- молоко – 200 мл;
- цукровий пісок – 120 г;
- масло вершкове – 130 г;
- розпушувач – 1 ч. ложка;
- коричневий цукор – 4 ст. ложки;
- кориця – 1 ч. ложка;
- ваніль, сіль.
Приготування:
- Збивають яйця з цукром.
- Додають молоко, масло, ваніль, сіль і два види борошна з розпушувачем.
- Накладають тісто у форми вафельниці, печуть вироби за 5 хвилин.
- Гарячі віденські кукурудзяні вафлі змащують маслом і посипають сумішшю кориці з коричневим цукром.
Віденські вафлі на сметані
Склад тіста для приготування вафель може складатися з сметани, яка в поєднанні з рослинним жиром замінить молоко і вершкове масло. Вироби в подібному виконанні мають свій неповторний ніжний смак, який сподобається всім шанувальникам домашньої випічки. Вафлі перед подаванням посипають цукровою пудрою.
Інгредієнти:
- яйця – 4 шт.;
- борошно пшеничне – 130 г;
- сметана – 130 г;
- цукровий пісок – 100 г;
- олія рослинна – 2 ст. ложки;
- ваніль, сіль, цукрова пудра.
Приготування:
- Збивають білки з дрібкою солі, а потім жовтки з цукром до побіління.
- До жовтків закладають сметану, ваніль, борошно.
- Вмішують в тісто акуратно білкову піну.
- Випікають віденські вафлі на сметані, розподіливши порції тіста у формах, по 3-5 хвилин, посипають пудрою.
Віденські вафлі з бананом
М’які віденські вафлі, рецепт яких буде представлений в даному розділі, готуються з цільнозернового і вівсяного борошна, а для смаку додається бананова м’якоть. Подавати подібний корисний і дуже смачний десерт можна зі збитими вершками, нарізаними бананами і подрібненими волоськими горіхами.
Інгредієнти:
- борошно цільнозернове – 80 г;
- вівсяні пластівці – 25 г;
- молоко – 90 мл;
- олія – 1 ст. ложка;
- мед – 1 ст. ложка;
- яйце – 1 шт.;
- банан – 1 шт.;
- горіхи – 25 г;
- кориця – ¼ ч. ложки;
- розпушувач – 1 ч. ложка;
- збиті вершки.
Приготування:
- Змішують всі сухі інгредієнти.
- Окремо збивають яйце, додавши мед, масло і молоко.
- Вливають рідку суміш до сухої, перемішують.
- Додають половину дрібно нарізаного банана, горіхи.
- Викладають масу у форму вафельниці, готують 4-5 хвилин.
- Доповнюють вафлі вершками, бананом, горіхами і подають.
Віденські вафлі шоколадні
Смачні віденські вафлі з насиченим шоколадним смаком сподобаються їдцям будь-якого віку. Тісту надають характерний смак додаванням порошку какао, а готові вироби перед подачею поливають розтопленим разом з молоком або вершками, шоколадом. Скибочки шоколаду можна додатково вмішати в основу або доповнити останню горіхами.
Інгредієнти:
- яйця – 2 шт.;
- борошно пшеничне – 1 склянка;
- молоко – 6 ст. ложок;
- цукровий пісок – 100 г;
- масло вершкове – 130 г;
- какао – 4 ст. ложки;
- шоколад – 50 г;
- вершки або молоко – 3 ст. ложки;
- розпушувач – 1 ч. ложка;
- ваніль, сіль.
Приготування:
- Змішують розтоплене масло з какао.
- Жовтки збивають з цукром, ваніліном, сіллю.
- Додають суміш з какао, молоко, борошно з розпушувачем, а потім вмішують дбайливо білки.
- Випікають вафлі, розподіливши тісто у формі вафельниці, 3-5 хвилин.
- Розтоплюють шоколад з молоком, поливають вироби.
Віденські вафлі з сиром
Закусочні несолодкі віденські вафлі можна приготувати для недільного або повсякденного сніданку, урізноманітнивши повсякденне меню. Наповненням до виробів може бути нарізаний або перетертий сир, але ще більш цікавою випічка виходить з шинкою або ковбасою. За бажанням в тісто можна додати трохи зелені або приправи.
Інгредієнти:
- яйця – 3 шт.;
- борошно пшеничне – 2 склянки;
- молоко – 1 стакан;
- цукровий пісок – 1 ч. ложка;
- масло вершкове – 120 г;
- сіль – 0,5 ч. ложки;
- розпушувач – 1 ст. ложка;
- сир – 70 г;
- шинка – 130 р.
Приготування:
- Збивають яйця з сіллю і цукром.
- Додають розтоплене масло, молоко.
- Вмішують в основу борошно з розпушувачем, а потім тертий сир і нарізану шинку.
- Випікають віденські вафлі з шинкою і сиром по 5 хвилин, накладаючи порції основи у форму вафельниці.
Віденські вафлі в духовці
Якщо немає вафельниці, можна без проблем приготувати віденські вафлі в духовці, подбавши про наявність спеціальної силіконової форми. Представлений нижче елементарний рецепт містить мінімум вершкового масла, що знижує калорійність десерту, але практично не впливає на смак готового продукту.
Інгредієнти:
- яйця – 2 шт.;
- борошно пшеничне – 130 г;
- кефір – 170 мл;
- цукровий пісок – 1 ст. ложка;
- масло вершкове і рослинна олія – по 1 ст. ложці;
- розпушувач – 0,5 ч. ложки;
- ваніль, сіль, шоколадний топпінг, горіхи.
Приготування:
- Збивають яйця з цукром і сіллю.
- Додають розтоплене вершкове масло, кефір, ваніль, розпушувач з борошном.
- Змащують форму рослинною олією, виливають в неї тісто і готують вафлі в прогрітій до 190 градусів духовці 15 хвилин.
- Поливають ласощі топінгом, посипають горіхами.