Що приготувати на природі, крім шашлику. 10 рецептів страв для пікніка – Затишок


На мангалі або на грилі можна готувати не тільки м’ясо, а й навіть десерти. Пропонуємо добірку рецептів страв, які допоможуть урізноманітнити ваше меню для пікніка на природі.

1. Ароматні креветки на мангалі з соусами

Інгредієнти:

креветки – 1 кг

лимони – 1 шт.

часник – 2-3 зубчики

сіль, чорний перець, кмин – за смаком

свіжий ананас – 300 г

зелена цибуля – 3-4 пера

Часниковий соус:

сметана 25 % – 200 грам

часник -1-2 зубчики

твердий сир -100 грам

кріп (за бажанням) – 5-6 гілочок

соєвий соус – за смаком

Гострий томатний соус:

великі м’ясисті помідори – 2 шт.

корінь хрону – 50 г

часник – 1-2 зубчики

оцет – 0,5 ч. л.

цукор – 1 ч. л.

сіль, чорний перець – за смаком

Спосіб приготування:

Для цього рецепта підійдуть королівські або тигрові креветки. Найкраще купувати їх охолодженими і прямо з магазину везти на пікнік. Звичайні заморожені креветки теж підійдуть. Але тоді потрібно вибирати найбільші і заздалегідь залишати їх відтавати при кімнатній температурі. Ніякої теплої води та мікрохвильовки. Перед приготуванням креветки потрібно промити і просушити.

Заздалегідь вимочуємо дерев’яні шпажки у воді 2-3 години. Вичавлюємо з лимона весь сік, додаємо пропущений через прес часник, сіль і спеції. Отриманим маринадом заливаємо креветки і залишаємо на півгодини. Потім, чергуючи креветки зі скибочками свіжого ананаса, акуратно нанизуємо на шпажки.

Щоб зручніше було смажити такі шашлички, використовуйте решітку для барбекю. Важливо підрум’янити креветки з усіх боків – загалом на це піде 2-3 хвилини. Якщо перетримати їх на вогні, креветки вийдуть жорсткими і сухими. Перед подачею посипте креветки гриль зеленою цибулею. Із соусом вони стануть ще смачнішими.

Часниковий соус. Пропускаємо через прес часник, натираємо на дрібній тертці сир. Змішуємо все зі сметаною, вливаємо соєвий соус. За бажання можна порубати сюди кріп. Дайте соусу настоятися в холодильнику хоча б півгодини, щоб він наситився часниковим ароматом.

Гострий томатний соус. Робимо на помідорах хрестоподібні надрізи, бланшируємо у воді кілька хвилин, обливаємо крижаною водою і знімаємо шкірку. М’якоть пропускаємо через м’ясорубку з часником. Хрін натираємо на тертці й теж додаємо в томатне пюре. Заправляємо його оцтом і цукром, солимо і перчимо за смаком. Не забудьте охолодити томатний соус перед подачею.

2. Рибний стейк на мангалі

Інгредієнти:

стейки сьомги – 1 кг

оливкова олія – 2 ст. л.

лайм – 1 шт.

сіль і чорний перець – за смаком

зелень – пучок

Спосіб приготування:

Стейки промиваємо та обсушуємо паперовими рушниками. Злегка натираємо кожен сіллю з чорним перцем. Потім з обох боків змащуємо оливковою олією і збризкуємо соком лайма. Дайте рибі відпочити в холодильнику 30-40 хвилин.

Робимо з фольги кишеньки, поміщаємо всередину стейки, відправляємо на решітку. Смажимо протягом 10 хвилин, потім перевертаємо і готуємо ще стільки ж.

Перед подачею стейки можна ще раз полити соком лайма і посипати свіжою зеленню. А на гарнір підійдуть свіжі овочі, листя салату або запечена на грилі картопля.

3. Скумбрія на мангалі

Інгредієнти:

скумбрія свіжа – 4 шт.

лимон – 2 шт.

сіль будь-яка за смаком

перець чорний мелений за смаком

суміш спецій за смаком

Спосіб приготування:

Скумбрія – жирна риба і так само, як і сьомга, не потребує маринаду: коли ви будете її готувати на мангалі, решітка притисне лимон, і соку, що виділився, цілком вистачить для того, щоб риба вийшла ніжною і смачною.

Заздалегідь розморожуємо рибу в холодильнику. Ріжемо кружечками лимони (з розрахунку три шматочки на одну рибу), товщина кожного близько 0,5 см. Якщо риба непатрана, видаляємо голову і плавники, чистимо, виймаємо внутрішні органи, ретельно промиваємо і розкладаємо рибку «книжкою».

Відправляємо скумбрію на решітку, солимо, зверху кладемо кружечки лимона або їхні половинки. Фіксуємо рибу таким чином, щоб вона не «гуляла» в решітці. Смажимо до готовності, приблизно 15 хвилин.

4. Соковиті печериці на грилі

Інгредієнти:

Основні:

печериці – 1 кг

Маринад:

оливкова олія – 50 мл

соєвий соус – 5 ст. л.

оцет 6 % – 1 ч. л.

майонез – 2 ст. л.

гостра гірчиця – 1 ч. л.

сіль, чорний перець – за смаком.

Спосіб приготування:

Промиваємо гриби в проточній воді, висушуємо, знімаємо з капелюшків шкірку – вона відходить дуже легко.

Змішуємо оливкову олію, соєвий соус, оцет, майонез і гірчицю. Збиваємо вінчиком до однорідної консистенції, солимо та перчимо. Отриманим маринадом заливаємо гриби і прибираємо в холодильник на 2-3 години.

Мариновані гриби можна насадити на шампур і посмажити над відкритим вугіллям.

Приготуються вони досить швидко, за 7-10 хвилин. Якщо ви запікаєте їх на решітці, доведеться почекати 15-20 хвилин.

5. Шашлик із печериць у сметанно-часниковому маринаді

Інгредієнти:

вершкове масло – 50 г

часник – 3-4 зубчики

сіль за смаком

мелений чорний перець за смаком;

жирна сметана – 50 г

печериці – 500 г

Спосіб приготування:

У розтоплене вершкове масло додайте пропущений через прес часник, сіль і перець.

Перемішайте і з’єднайте зі сметаною.

Полийте гриби сумішшю, перемішайте і маринуйте кілька годин. Нанизайте на шампури і готуйте на мангалі 5-7 хвилин до золотистого кольору, періодично перевертаючи.

6. Сир на грилі

Інгредієнти:

сир – 200 г

рослинна олія – 2 ст. л.

часник – 1-2 зубчики

сухі прованські трави, сіль, чорний перець – за смаком

Спосіб приготування:

Важливо, щоб сир був м’яким, але не плавився, а зберігав свою структуру, покриваючись при цьому підсмаженою рум’яною скоринкою. Для приготування на грилі підійдуть такі сорти, як: адигейський, халумі, ковбасний, сулугуні, тофу.

Пропускаємо часник через прес, додаємо прованські трави та олію, солимо й перчимо. Ріжемо сир товстими рівними скибочками, змащуємо отриманим маринадом і залишаємо на 10 хвилин.

Кладемо його на решітку гриля, смажимо буквально по хвилині з кожного боку і викладаємо на паперові рушники.

Смажений сир можна подавати як самостійну закуску, поливши лимонним соком. Чудово доповнять його будь-які літні овочі, свіжа зелень і оливки.

7. Овочі на мангалі

Інгредієнти:

Основні:

баклажани – 2 шт.

кабачки – 2 шт.

червоний перець – 2 шт.

помідори чері – 7-8 шт.

червона цибуля – 2 головки

Маринад:

рослинна олія – 50 мл

соєвий соус – 2-3 ст. л.

часник – 3 зубчики

винний оцет – 1 ст. л.

кінза – 1 маленький пучок

сіль, чорний і червоний перець – за смаком

Соус:

базилік – 1 пучок

оливкова олія – 100 мл

бальзамічний оцет – 2 ч. л.

діжонська гірчиця – 1 ч. л.

сіль – за смаком

Спосіб приготування:

Усі овочі ретельно миємо та обсушуємо. Баклажани зі шкіркою нарізаємо шайбами, кабачки – тонкими широкими смужками, червону цибулю – товстими кільцями. Помідори та перці можна залишити цілими.

Для маринаду змішуємо оливкову олію, соєвий соус і винний оцет.

Додаємо нашатковану кінзу, пропущений через прес часник, сіль і спеції. Змішуємо маринад з овочами, перекладаємо в пакет, залишаємо в холодильнику на 2-3 години.

Не забувайте час від часу перетрушувати овочі. Коли вони добре просочаться, викладаємо їх на решітку, помістивши між ними кільця цибулі. Готуємо овочі на мангалі по 10 хвилин з кожного боку.

Рекомендуємо подавати овочі гриль із легким зеленим соусом. Крупно рубаємо базилік і за допомогою блендера ретельно подрібнюємо в кашку. У процесі потроху підливаємо оливкову олію та бальзамік. Додаємо діжонську гірчицю, солимо за смаком, збиваємо ще раз.

8. Картопля на шампурах

Інгредієнти:

картопля – 1 кг

сало – 300 г

рослинна олія – 100 мл

сіль, чорний перець, розмарин – за смаком

Спосіб приготування:

Підготовлену картоплю ріжемо кружальцями завтовшки 4-5 мм, сало – скибочками такої ж товщини. Картоплю поливаємо олією і посипаємо сіллю зі спеціями. Можна використовувати готові пряні суміші для картоплі.

По черзі нанизуємо все на шампур, не надто щільно обертаємо фольгою, відправляємо на мангал. Готуємо такий шашлик приблизно 15-20 хвилин, постійно перевертаючи. Наприкінці знімаємо фольгу і витримуємо картоплю над вугіллям ще трохи, щоб вона як слід зарум’янилася.

9. Карамелізовані ананаси

Інгредієнти:

ананас свіжий – 1 шт.

масло вершкове – 120 г

цукор білий – 0,75 склянки

гвоздика мелена – 0,25 ч. л.

кориця мелена – 1 ч. л.

цедра лайма – 1 ч. л.

Спосіб приготування:

Чистимо ананас, вирізаємо «оченята», нарізаємо фрукт на кільця, жорстку серцевину видаляємо ножем або за допомогою металевої форми для печива.

У мисці або глибокій тарілці змішуємо цукор, корицю, гвоздику та цедру лайма. Розтоплюємо вершкове масло, змащуємо ним кільця ананаса, а потім обвалюємо їх по черзі в підготовленій цукровій суміші.

Викладаємо на гриль і смажимо 5-6 хвилин, не перевертаючи.

10. Десерти з бананів і яблук на мангалі

Інгредієнти:

банани – 4 шт.

шоколад молочний – 1 плитка

кориця – за смаком

морозиво – за бажанням

Десерт із яблук

яблука – 4 шт.

горіхи волоські – 30 г

мед рідкий – 2 ч. л.

кориця – за смаком

морозиво – за бажанням

Спосіб приготування:

Банани. Добре промийте банани та обсушіть паперовими рушниками. Прямо в шкірці розріжте кожен банан уздовж, але не до кінця. У розріз помістіть вертикально квадратики шоколаду.

Зверху посипте банани корицею і покладіть на решітку в зону непрямого жару. Обсмажте банани протягом 5-10 хвилин, зніміть прямо на тарілки і подавайте з морозивом.

Також можна використовувати для начинки маршмелоу, а зверху посипати фрукти кокосовою стружкою. Поєднання можуть бути абсолютно різними, які вам до смаку.

Яблука. Добре вимийте яблука та обсушіть паперовими рушниками. За допомогою ножа зріжте верхівки у яблук і видаліть частину серцевини. «Кришечки» збережіть.

Покладіть у кожне яблуко трохи меду, подрібнених горіхів, посипте корицею і накрийте верхівкою. Загорніть фрукти у фольгу і запечіть на грилі до м’якості.

Додайте в кожне яблуко трохи морозива й одразу ж подавайте до столу.



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *