Про корисні властивості аронії багато хто знає не з чуток. Її свіжі плоди використовують у якості вітамінного засобу і при гіпертонічній хворобі, застосовують при ревматизмі, кору, скарлатині, алергічних реакціях тощо. Сік сприяє зміцненню стінок кровоносних судин, інформує .
Відмінно підходять ці ягоди і для кулінарії — вони дуже багаті на мікроелементи, вітаміни, антоціани.
Простих і смачних рецептів страв та напоїв з чорноплідної горобини насправді не так вже і мало. Ми спробували знайти для вас найцікавіші і ті, які легко повторити в домашніх умовах. Записуйте!
Домашнє вино з чорноплідної горобини з родзинками
Інгредієнти:
- 5 кг ягід чорноплідної горобини;
- 1/3 склянки родзинок;
- 0,8 кг цукру;
- 1 л води.
Приготування:
- Немиті ягоди горобини розчавіть руками або качалкою, щоб пустили сік, додайте до ягід такі ж немиті родзинки.
- Перекладіть отриману масу у велику ємність, додайте половину підготованого цукру, перемішайте. Закривши ємність марлею, відправте масу бродити в тепле темне місце на тиждень. Регулярно перемішуйте масу в цей час, щоб не утворилась цвіль.
- Через тиждень вручну або за допомогою преса відтисніть ягідну масу і процідіть крізь марлю чи дрібний друшляк.
- Відфільтрований сік перелийте у велику банку, закривши її водяним засувом (гідрозасувом).
- Відтиснуті ягоди залийте теплою водою, додайте другу частину цукру і знову відправте бродити в тепле місце, періодично помішуючи, на 5 днів. Після закінчення цього часу ягідну масу знову відтисніть, відфільтруйте і одержаний сік додайте в пляшку до першої порції соку, що дозріває.
- Залиште ємність для бродіння в теплому затемненому місці ще на 30-50 днів (гідрозасув припинить пускати бульбашки). Після цього обережно злийте вино з осаду, розлийте по пляшках, закрийте пробками і залиште для остаточного дозрівання в холодильнику або льосі на 3-6 місяців.
Варення з чорноплідної горобини з лимоном і апельсином
Інгредієнти:
- 1 кг ягід чорноплідної горобини;
- 1 лимон;
- 1 апельсин;
- 1 кг цукру;
- вода.
Приготування:
- Ягоди горобини вимийте, дайте воді стекти. Цитруси ретельно вимийте із щіткою, обдайте окропом.
- Лимон і апельсин разом зі шкіркою наріжте часточками, позбавте ягоди від насіння.
- Подрібніть ягоди і шматочки цитрусових блендером або прокрутіть у м’ясорубці. Покладіть масу у каструлю і засипте цукром, перемішайте.
- Доведіть до кипіння, зменште вогонь і варіть масу 40-50 хвилин, часто помішуючи, до загустіння.
- Готове варення розлийте по скляних стерилізованих банках, закатайте.
Відкритий сливово-горобиновий пиріг-галета
Інгредієнти:
- 100 г ягід чорноплідної горобини;
- 400 г слив;
- 1 ст. л. цукру;
- 250 г борошна;
- 1 яйце;
- 120 г вершкового масла;
- 3 ст. л. цукру;
- 3 ст. л. молока;
- щіпка солі.
Приготування:
- Просійте борошно, додайте до нього цукор, сіль і розм’якшене масло, нарізане дрібними кубиками. Замішуйте тісто у міксері, поступово порціями додаючи молоко. Коли тісто “збереться” і стане еластичним, сформуйте з нього кулю.
- Ягоди горобини вимийте, дайте воді стекти. Сливи вимийте, розділіть на половинки, дістаньте кісточки.
- Розкачайте кулю з тіста у лист, зверху викладіть половинки слив і ягоди (залишивши достатньо місця по краях), присипте цукром.
- Сформуйте галету — загорніть краї тіста внапуск усередину, не закриваючи повністю серединку з начинкою.
- Поставте пиріг у холодильник на пів години, щоб його форма “схопилася”.
- Діставши його з холодильника, змастіть краї тіста збитим жовтком і випікайте пиріг у духовці близько пів години за температури 180°C.
Сік з чорноплідної горобини на зиму
Інгредієнти:
- 1 кг ягід чорноплідної горобини;
- 1 л води;
- 300 г цукру;
- 1 ч. л. лимонної кислоти;
- 20-30 вишневих листочків.
Приготування:
- Ягоди горобини і листя вишні вимийте, дайте воді стекти, обсушіть паперовим рушником.
- У велику каструлю відправте усі ягоди і половину вишневого листя, залийте водою, доведіть до кипіння. Потім вогонь зменште і проваріть ягоди з листям близько 3 хвилин. Після цього зніміть каструлю з вогню, накрийте кришкою і залиште настоюватися за кімнатної температури 2 доби.
- Після закінчення цього часу зберіть сік, відкинувши ягоди на друшляк.
- Сік перелийте у велику каструлю, додайте цукор, лимонну кислоту і вишневе листя, що залишилося, доведіть до кипіння. Після цього зменште вогонь до середнього і варіть все разом 5 хвилин.
- Зніміть готовий сік з вогню, дістаньте все листя і розлийте по стерильних скляних бутлях. Закрийте кришками і, обгорнувши рушником, залиште охолоджуватися за кімнатної температури.
- Зберігати сік можна також за кімнатної температури.
Кисло-солодка капуста з чорноплідною горобиною
Інгредієнти:
- 200 г ягід чорноплідної горобини;
- 400 г червонокачанної капусти;
- 1 буряк;
- 3 ч. л. цукру;
- 1 ч. л. солі;
- 60 мл оцту;
- 60 мл рослинної олії.
Приготування:
- Ягоди горобини вимийте, дайте воді стекти. Капусту помийте і поріжте. Буряк вимийте, очистіть і порубайте або натріть на тертці.
- Олію нагрійте у глибокій пательні, всипте до неї капусту, перемішайте. Додайте тертий буряк і ягоди горобини.
- Приправте масу цукром, сіллю і оцтом та тушкуйте на повільному вогні близько години.
- Подавайте на стіл як гарнір до м’яса або в якості самостійного салату, прикрасивши свіжими ягодами чорноплідної горобини.
Швидкий лікер з чорноплідної горобини
Інгредієнти:
- 350 г ягід чорноплідної горобини;
- 0,5 л горілки;
- 0,5 л води;
- 300 г цукру;
- по великій щіпці ваніліну і лимонної кислоти;
- смородинове і вишневе листя по 20 шт. для аромату.
Приготування:
- Ягоди горобини, а також смородинове і вишневе листя промийте, залийте свіжою водою і поставте на вогонь. Кип’ятіть півгодини під кришкою. Трохи охолодіть, процідіть і відтисніть.
- В отриману рідину додайте цукор, ванілін та лимонну кислоту. Доведіть до кипіння, перемішуйте до розчинення цукру, потім зніміть з вогню.
- До охолодженого соку додайте горілку, розлийте по бутлях — напій готовий до вживання.
Сирний пиріг з чорноплідною горобиною
Інгредієнти:
- 400 г ягід чорноплідної горобини;
- 700 г м’якого сиру (сирної пасти);
- 100 г цукру;
- 400 г борошна;
- 150 г сметани;
- 80 г вершкового масла;
- 10 г розпушувача.
Приготування:
- Просійте борошно, додайте до нього розпушувач, потім сметану і розм’якшене масло, нарізане дрібними кубиками. Вимішуйте тісто до еластичності. Зробіть із нього кулю і відправте охолоджуватися в холодильник на 20 хвилин, попередньо обгорнувши поліетиленом.
- Ягоди горобини вимийте, дайте воді стекти. У великій мисці обережно змішайте сир, цукор і горобину.
- Дістаньте охолоджене тісто і розкачайте кулю у млинець. Покладіть млинець на дно рознімної форми для випічки, попередньо застелене пергаментом. Сформуйте бортики біля основи майбутнього пирога і покладіть всередину сирно-ягідну начинку. Поверхню розрівняйте ложкою. За бажанням, додатково прикрасьте ягодами.
- Випікайте в духовці близько 1 години за температури 180°C. Залиште остигати в духовці.
- Перед подачею можна прикрасити свіжими або консервованими ягодами, або тертим шоколадом.
Чи є у вас прості і перевірені рецепти страв та напоїв з чорноплідної горобини?