Рецепт справжньої різдвяної куті, за яким споконвіку готували наші матері й бабусі


На сьогоднішній день відомо багато рецептів цієї страви, але найкращим є класичний, який споконвіку готували наші матері й бабусі.

Кутя – основна з 12 страв, які мають бути на різдвяному столі. Здавна саме з неї починають святкову вечерю на Святвечір.

Читайте також: 12 пісних страв на Святвечір. Що приготувати, щоб було просто і смачно

Інгредієнти:

200 г пшениці

100 г маку

100 г родзинок

100 г волоських горіхів

2 ст.л. цукру

мед

узвар

вода

сіль
Приготування:

Промиту пшеницю на кілька годин замочити, відварити до готовності в злегка підсоленій воді. Зерно треба заливати водою з розрахунку 1:2.

Промити мак, залити окропом і проварити близько 15 хвилин. Потім розтерти у макітрі до молочка, далі поступово додавати цукор і продовжити розтирати до повного розчинення цукру.

Родзинки промити і запарити окропом на 10 хвилин.

Волоські горіхи дрібно нарізати, підсмажити. Коли горіхи вистигнуть, очистити їх від шкірки.

Підігріти мед з невеличкою кількістю води.

Усе з’єднати і залити узваром.

Дещо корисне:

Кутю замість узвару можна залити підсолодженою водою.

Основну страву Святвечора можна замінити перловою крупою, булгуром чи рисом.

Мак легко дробиться через м’ясорубку із дрібними ґратками або в блендері чи кавовому млинку.

Родзинки можна замінити різними сушеними ягодами і фруктами.
За матеріалами



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *