Щоб не мучитися потім від болів у животі, ще до приготування яловичини треба переконатися у її свіжості. Розповідаємо, як визначити, що яловичина несвіжа, і фарш із неї вживати небезпечно, інформує .
Вживання зіпсованого м’яса — найчастіша причина отруєнь. Пропонуємо розібратися, як визначити свіжість яловичини, щоб не зіткнутися з неприємними наслідками.
Особливо небезпечний яловичий фарш — річ у тому, що відразу ж після приготування цього напівфабрикату в ньому починають розмножуватися бактерії, тому термін придатності свіжого фаршу (який ви приготували самі або зробили для вас в магазині) становить дві доби. Якщо фарш розфасований у вакуумні упаковки, то він може зберігатися довше, але все одно менше ніж шматок м’яса, який може пролежати в холодильнику 5 днів.
Правильний вибір м’яса
Свіжа яловичина має яскраво-червоний відтінок. Його насиченість може змінюватись залежно від віку тварини — у телят м’ясо світліше, ніж у старих бугаїв і корів.
При виборі відповідного шматка зверніть увагу, щоб у лотку з м’ясом не було зайвої рідини. Небагато соку на дні — це нормально, але якщо м’ясо буквально плаває в неапетитній калюжі, краще від покупки такого продукту відмовитися.
У продажу можна знайти яловичину з різним вмістом жиру, але це питання смаку. А ось свіжість яловичини — об’єктивний критерій, на який обов’язково слід звертати увагу. Особливо важливо вміти відрізнити свіжий фарш від зіпсованого, тому що термін зберігання цього продукту дуже невеликий.
Як визначити, що м’ясо зіпсувалося
Зіпсований яловичий фарш може містити небезпечні бактерії, такі як сальмонела або кишкова паличка. Вживання такого м’яса може бути небезпечним. Якщо яловичина почала псуватися, то повернути цей процес вже не можна. Деякі господині та недобросовісні продавці знають способи «освіжити» зіпсоване м’ясо, але всі ці маніпуляції зводяться до маскування неприємного запаху. Можна обдурити ніс, забивши запах несвіжого м’яса, але не можна обдурити організм, у який потрапить така ароматизована тухлятина, тому єдине, що можна зробити зі зіпсованим м’ясом — це викинути його.
Ось чотири простих способи зрозуміти, що продукт зіпсувався.
Зміни кольору
Червоний, бордовий, яскраво-рожевий — ознака свіжості. А от якщо м’ясо посіріло, покоричневіло або позеленіло, навіть не пробуйте щось з нього приготувати. Те саме стосується і фаршу. Він може мати трохи неоднорідний відтінок за рахунок наявності шматочків жиру, проте сірий та коричневий — тривожні ознаки. Не кажучи вже про зелений.
Запах
Якщо з вашим нюхом все гаразд, то найпростіший спосіб визначити свіжість м’яса — понюхати його. Свіжа яловичина має слабкий аромат, що віддає залізом. Він може бути ледь помітним, в той час, як інтенсивний запах тухлятини неможливо не помітити. Не ігноруйте цю ознаку і швидше викиньте гниюче м’ясо з холодильника. Солодкий, кислий та будь-який нетрадиційний запах теж говорять про те, що від вживання цього м’яса слід відмовитись.
Оцініть текстуру
Свіже м’ясо і свіжий фарш на дотик трохи вологі. Якщо текстура здається слизовою, клейкою або липкою, то це явно вказує на те, що процес псування продукту вже щосили йде. Нагадаємо, що до і після того, як чіпати сире м’ясо, необхідно ретельно вимити руки.
Перевірте термін придатності
Це так просто! Не ігноруйте етикетки, на яких написано, до якої дати можна вживати в їжу яловичину або фарш з неї. У вакуумній упаковці м’ясо зазвичай зберігається довше, ніж без неї, а в готовий фарш можуть додавати консерванти, які продовжують термін зберігання. Якщо ви довіряєте виробнику (і магазину, адже якщо м’ясо зберігається в невідповідних умовах, то воно може зіпсуватися навіть поки термін придатності не закінчився), то орієнтуйтеся на етикетки.
Якщо ви купили м’ясо без упаковки, то орієнтуйтеся на термін, який ми привели на початку статті: 5 днів для шматка яловичини, 2 дні для фаршу. Якщо відчуваєте, що не встигнете вживати продукт до закінчення терміну придатності, просто заморозьте його — у морозильнику він зберігатиметься довше.