Натуральна кава позитивно впливає на організм і роботу мозку, проте деякі способи приготування напою можуть бути шкідливими.
Група фахівців спробувала з’ясувати, як різні способи приготування кави впливають на здоров’я і чи пов’язаний напій із розвитком серцево-судинних захворювань. Результати дослідження показали, до якого методу слід ставитися з особливою обережністю, інформує .
У період з 1985 по 2003 рік понад 500 000 учасників віком від 20 до 79 років брали участь в експерименті, вживаючи каву, приготовану різними методами. Вчені враховували спосіб життя, шкідливі звички, надмірну вагу і рівень фізичної активності учасників.
Під час дослідження було вивчено зв’язок між типами кави (фільтрованою, нефільтрованою), кількістю порцій напою на день і ризиком загальної смертності, серцево-судинних захворювань, а також тривалістю життя.
З’ясувалося, що найшкідливішою є нефільтрована кава та кава, заварена просто в чашці. Такі напої містять безліч речовин, що підвищують холестерин. Дослідження показало, що їхня кількість у 30 разів перевищує рівень у фільтрованому напої.
Згідно з висновками, найбільш корисним методом приготування кави є використання одноразового фільтра для заварювання гарячої води через шар меленої кави. Помірне вживання такого напою пов’язане зі зменшенням ризику смерті від серцево-судинних захворювань.
Для чоловіків старше 60 років вживання кави не впливає на смертність від серцево-судинних захворювань. У той час як інші чоловіки, які споживають нефільтровану каву, мають вищий рівень смертності порівняно з тими, хто взагалі не вживає кави.
Учені також зазначають, що кава стає особливо шкідливою, коли гуща довго залишається в гарячій воді, що характерно для напоїв, як-от еспресо, капучино, кава по-турецьки та заварена у френч-пресі.