Часто трапляється так, що недобросовісні продавці всіма правдами і неправдами всучують довірливим покупцям товар неналежної якості, інформує .
Не виняток і оселедець. Зіпсована риба може не тільки зробити смак салатів і закусок огидним, а й запросто призведе до розладу шлунка.
Уберегти себе можна, якщо знати про три головні ознаки, які красномовно вказують на те, що перед вами — свіжа риба.
Зябра
Першими в рибі починають псуватися зябра. Щоб дізнатися, чи не почалися гнильні процеси, варто принюхатися — від зябер має виходити приємний, нічим не затьмарений запах.
Запах
Перш ніж купувати оселедець, обов’язково зверніть увагу на запах. Свіжий оселедець має приємний морський аромат. Уникайте риби з неприємним запахом, який може свідчити про несвіжість.
Кольорова гама
Свіжий оселедець має яскравий, насичений колір. Його шкіра повинна бути сріблясто-сірою або голубою. Уникайте оселедця з блідим кольором, оскільки це може свідчити про відсутність свіжості.
Структура м’яса
Оберіть оселедець із твердим м’ясом і чіткими контурами. Уникайте риби з м’яким або дряблим м’ясом, оскільки це може бути ознакою поганої якості.
Спробуйте натиснути на оселедця пальцем. Свіжий оселедець повинен бути пружним і повертатися до своєї форми. Якщо він залишає вм’ятини, то це може бути показником, що риба не свіжа.
Очі
Якщо ви купуєте не солону, а свіжу або морожену рибу, індикатором того, як давно її було виловлено, стануть очі — вони неодмінно мають бути прозорими.