Спробуємо розібратися, яка дія прянощів. До прянощів відносять продукти рослинного походження, що володіють своєрідним ароматом і смаком. Аромат кожної прянощі специфічний. Смак найчастіше гострий, пекучий, передає .
Корисні прянощі в їжі
Прянощі здавна застосовують як загальнозміцнюючі добавки до їжі. У народі кажуть: «Прянощі зміцнюють нерви і веселять кров». З’явилися дані, що деякі з них надають виразний антиокислювальний ефект (перець, естрагон, меліса, розмарин, котовник, пижмо, коріандр), сповільнюючи окислення і пошкодження мембран клітин організму. Мабуть, це пов’язано з багатим вмістом біофлавоноїдів, що збільшують стійкість біологічних мембран. Такі прянощі, як рута, часник, цибулю, здавна вважалися прекрасними тонізуючими засобами, дарують силу, очищає кров. Їх застосовували при весняній втомі і під час далеких походів. Вони складали, до речі, основу легендарного напою довгожителів Абхазії – «Напою Амбри».
Старі вказівки про подібність механізму дії прянощів з гіркотою потребують уточнення. Крім загальних з гірким смаком, прянощі містять запашне ефірну олію, за рахунок якого ці рослини мають сечогінні, проносні, місцево дратівливі властивості.
Напої з прянощами
В останні роки почали випускати загальнозміцнюючі об’єднані напої з прянощами, смутками, вітамінними та іншими рослинами. Наприклад, у Німеччині з’явився напій «Рутбар», який містить екстракти пряної рослини сарсапареля, солодки, імбиру тощо. Прянощі використовують у приправах, квасах, напоях, їх добавляють до перших і других страв. Кількість прянощів в їжі строго нормується, оскільки їх надлишок може викликати пошкодження слизової шлунка. В період важких фізичних навантажень їх вживання потрібно обмежити.