користь і шкода для організму, чим небезпечний і корисний такий сир


Розглянемо приклади корисних і шкідливих властивостей сиру з блакитною і білою пліснявою, інформує .

Сім тисяч років тому людям і в голову не приходило вживати в їжу сир з натяком на зіпсованість. Однак через тисячоліття ми з задоволенням їмо цей продукт завдяки забудькуватому пастуху. Хлопець пас отару овець поблизу села Рокфор, заморившись на сонці, він відправився трапезувати хлібом, сирком і водою в прохолодну вапнякову печеру. Тут його відволікла прекрасна дівиця, яка гуляла поруч, і хлопець, забувши про обід, пустився слідом за красунею. Через місяць він повернувся туди, будучи жахливо голодним і виявив свій кинутий обід і… з’їв його! Смак настільки вразив юнака, що він одразу ж розповів односельчанам про своє відкриття. Так з’явився гаряче улюблений усіма продукт. Давайте дізнаємося детальніше про сир з цвіллю його користь і шкоду.

Благородна і дика цвіль

У повсякденному житті ми часто стикаємося з цвіллю в сирих приміщеннях, підвалах і на зіпсованій їжі. Тому питання, чим може бути корисний сир з пліснявою, нерідко викликає подив. Однак необхідно розуміти, що грибок, придатний для їжі, спеціально виведений і містить природний антибіотик, що вбиває патогенні бактерії. Така цвіль має назву благородної і застосовується для створення сиру і є корисною. Дикий же наліт є небезпечним для людини і може завдати шкоди.

Класифікація сирів з цвіллю

Penicillium roqueforti являє собою культуру цвілі, використовувану для виробництва блакитних сирів. Класична рецептура свідчить, що житній хліб залишали у печері на півтора-два місяці і чекали поки він покриється спорами грибів. Потім буханець подрібнювали і перетирали на порошок, який в подальшому використовувався для приготування сирного делікатесу.

Зрозуміло, зараз технології змінилися, вирощують пеніцилліум рокфорти в лабораторних умовах, а форма випуску буває як сипка, так і рідка.

До сирів з блакитною (іноді називають зеленою) пліснявою відносяться:

  • Рокфор. Його виготовляють з овечого молока, потім відправляють на визрівання в спеціальні умови на три місяці. Для проникнення цвілі усередину сиру в ньому голками проробляють отвори. Так з’являються красиві сині прожилки.
  • Горгонзола. Цей італійський сир виробляють з коров’ячого молока за технологією ідентичною рокфору, однак, термін дозрівання становить чотири місяці.
  • Стилон — роблять з коров’ячого молока, термін витримки — дев’ять тижнів.
  • Дорблю — німецький сир, рецепт якого тримається в секреті. На відміну від своїх «сирних» побратимів, має більш ніжний, м’який смак.
  • Данаблу — данська альтернатива рокфору, має більш солоний присмак.

Різноманіття сортів здатне задовольнити смакові пристрасті як досвідченого дегустатора, так і недосвідченого новачка, однак залишилося дізнатися, чим корисний сир з блакитною цвіллю і що таке біла цвіль.

Penicillium camamberti або candidum — так називають білу цвіль. На відміну від свого блакитного побратима ця культура росте лише на зовнішній поверхні сирної головки, не проникаючи всередину. Цікаво зазначити, що спори цієї цвілі знаходяться в повітрі. З цієї причини, виготовляючи класичні варіанти, сировари протирають сири соляним або оцтовим розчином. В іншому випадку велика ймовірність появи пеніциліума кандида.

За офіційною легендою сир з “білим пушком” відкрила світу Марі Арель. Під час Великої французької революції селянка врятувала монаха, який у подяку відкрив їй секрет дивовижного сиру. За іншими джерелами невідомий доктор лікував таким сиром тяжкохворих людей. Як би те ні було, насправді, сьогодні ми можемо скуштувати велике різноманіття смаків цього делікатесу.

  • Брі. Його чудовий гостро-пряний смак полонив ще французьких августійших осіб, які передавали заповітний згорток в якості цінного подарунка до святкового столу.
  • Камамбер виготовляють його з коров’ячого молока в період з вересня по травень. Цей сир відрізняється вершково-грибним присмаком.
  • Нешатель відрізняє наявність щільної сухої сирної скоринки, покритої світлим пліснявим нальотом і гостро-грибним смаком.
  • Пикодон виробляють з козячого молока, за рахунок чого він має солодко-солоний смаковий відтінок з деякою часткою кислинки.

Дивовижна безліч смакових поєднань і бажання «спробувати ще шматочок» наштовхують на питання про сир з білою цвіллю: користь чи шкода?

Сир з пліснявою: користь і шкода для організму, чим небезпечний і корисний такий сир. Цікавий делікатес сир з пліснявою, користь і шкода якого вивчається і донині.

Корисні властивості сиру з блакитною пліснявою:

Чим корисний сир з пліснявою, активно демонструють жителі Франції, які вживають його в поєднанні з червоним вином. Офіційно там трапляється менше всього інфарктів у світі! Крім того, користь сиру з блакитною цвіллю полягає:

  • У багатому змісті білка, що на чверть перевищує його кількість в м’ясі;
  • Доброчинний вплив на обмінні процеси і на мікрофлору кишечника, покращує роботу шлунку;
  • Постачання кальцію в організм і його легке засвоєння, а значить у формуванні міцної кісткової системи і зубів;
  • Стимулювання вироблення меланіну, який захищає нас від згубного впливу ультрафіолетових променів;
  • Зміцнення серцевого м’яза;
  • Протидія закупорювання судин;
  • Виробленню серотоніну — гормону радості, що призводить до нормалізації психологічного стану;
  • Усунення безсоння і хронічної втоми за рахунок вмісту пантотенової кислоти;
  • Протизапальний ефект завдяки пеніциліну;
  • Нормалізація гормонального фону.

Розглянемо тепер, чим корисний сир з білою цвіллю:

  • Уповільнення процесів старіння;
  • Поліпшення якості шкірних покривів завдяки ретинолу;
  • Зниження ризику розвитку ракових пухлин;
  • Зміцнення скелета;
  • Профілактика появи розсіяного склерозу;
  • Активізація процесів метаболізму, що, у свою чергу, сприяє схудненню;
  • Запобігання целюліту.

Попри неоціненну користь, сир з пліснявою може нанести шкоду. Все добре в міру, що в даному випадку становить 50 грамів на добу.

Шкідливі якості продукту

Сьогодні є достатня кількість наукових досліджень про сир з пліснявою, користь і шкода якого обростає все новими фактами. З усієї безлічі інформації можна зробити висновок, що надмірне вживання пеніциллінових ласощів може спровокувати:

  • Дисбактеріоз, тому що природний антибіотик — penicillin — може погубити власну мікрофлору;
  • Алергічну реакцію, почервоніння і свербіж;
  • Лихоманку, нудоту і навіть викидень у вагітних. Це пов’язано з наявністю в сирі з пліснявою листерій — бактерій, що викликають інфекційні захворювання. Дитячий організм також сприйнятливий до даних мікроорганізмів, тому слід утриматися від споживання пліснявих сирів;
  • Звикання з-за великої кількості солі.

Отже, ми розглянули сири з білою і блакитною цвіллю, з’ясовували, яку користь і шкоду завдають людям ці види делікатесів.

Важливі поради по вживанню

Кожен сир по-своєму унікальний і правильно підібрані доповнення ще більше розкривають смакову палітру.

Солоний рокфор добре комбінувати з варенням, фруктами, медом, овочами і зеленню. Горіховий присмак відмінно звучить з кріпленими червоними і білими винами.

Дорблю їдять з горіхами, інжиром, урюком, виноградом і хрустким багетом. Не обходиться без нього і ніжний соус для пасти, піци і салатів.

Пікантну горгонзолу відмінно підкреслить картопля і м’який хліб, а грибним запіканкам і пирогам цей сирок додасть незвичайний багатий смак.

Ароматний брі прекрасно гармонує з ананасом, динею, горіхами і креветками. Якщо видалити з головки скоринку можна готувати з brie дивовижні супи.

Гострий камамбер, віддає грибними нотками, повною мірою розкриває свій смак разом з шампанським, желе, медом і солодкими фруктами.

Ми з’ясували, чи корисний сир з пліснявою для організму, проте, мало хто знає, що вживати його слід ввечері. Саме в цей час доби кальцій засвоюється найкраще. З цієї ж причини сирну тарілку, як правило, подають у кінці трапези.

Цікаві факти

  • Блакитна і біла види цвілі не уживаються разом. Перша — більш агресивна і пригнічує другу, тому їх виробництва розподіляють у різні місця.
  • Останні відкриття вчених воістину вражають: penicillim уповільнює процеси старіння і усуває целюліт! Ось він — еліксир молодості і краси!
  • До появи пастеризації всі сири містили грибок, оскільки в повітрі завжди знаходяться спори.

Таким чином, сир з пліснявою — це унікальний продукт, що містить найцінніші амінокислоти, мікроелементи і вітаміни. Включення в раціон такого натурпродукту принесе величезну користь здоров’ю. Проте не варто забувати про правило “золотої середини”. Переїдання може зробити згубний вплив і завдати шкоди. Іншими словами, сир з пліснявою користь і шкода якого гуляють рука об руку, потрібно вживати в міру. Знайдіть у всьому різноманіття сортів ласощі собі за смаком, і ви відразу ж відчуєте всі чари з цвіллю!



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *