Насправді, щоб бути здоровими і мати привабливу зовнішність правильного харчування достатньо у більшості випадків. Адже саме від нього залежить стан організму, рівень імунітету, зовнішній вигляд шкіри, волосся, нігтів і зубів. І така страва, як каша пшоняна, користь і шкода якої неодноразово досліджувалася дієтологами, – кращий варіант для збалансованого і правильного раціону. Її потрібно їсти максимально часто, і багато проблем зі здоров’ям, так і з питаннями краси відпадуть самі собою, інформує .
Пшоняна каша – порція здоров’я і краси
Коли людина молода і намагається досягти своєї головної мети в житті, вона мало замислюється про те, що, де і коли вона їсть. Але, після того, як починаються перші проблеми, викликані незбалансованим харчуванням, незалежно від бажання доводиться міняти раціон. А адже їсти корисні страви так просто – усіма ними з дитинства нас годували мами і бабусі. Пшоняна каша є однією з таких страв, яка поєднує в собі приємний смак і просто величезну користь для здоров’я.
З чого складається користь
В першу чергу пшоно славиться великою кількістю високоненасичених жирних кислот, які досить довго розщеплюються в організмі, що не викликає різких стрибків рівня цукру і дарує відчуття насичення. Чим корисна пшоняна каша для тих, хто худне, так це тим, що крім довгого відчуття ситості, вона уповільнює процес відкладення жиру, а значить, покращує стан організму і шкіри в цілому.
Дуже багато в пшоні вітамінів: В, Е, РР, D, а також мікроелементів таких як магній, кальцій, залізо, фтор, калій, натрій та інших. Їх чимала доза легко засвоюється організмом і швидко виявляє свою користь. Що ще примітного в пшоняної каші, так це амінокислоти та клітковина. Амінокислоти прискорюють спалювання жирів, а клітковина очищає організм від токсинів і шлаків, позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.
Корисні властивості пшоняної каші
Нерідко навіть самі лікарі рекомендують вживання пшоняної каші в якості доповнення до лікування. Це спровоковано тим, що пшоно – універсальна крупа, яка позитивно впливає на людину з будь-яким захворюванням. Регулярне вживання каші значно покращує самопочуття, причому відзначають це і відносно здорові люди. Головне, правильно приготувати продукт, інакше потрібна користь пшоняної каші буде злегка зіпсована гіркуватістю в смаку. А користі у каші чимало:
- має низьку калорійність, але надовго насичує організм енергією і почуттям ситості;
- пшоно позбавляє депресії і зміцнює нервову систему, тому кашу з нього називають “продуктом спокою”;
- пшоно очищає організм не тільки від токсинів і шлаків, але і від важких металів, які засіли в організмі. Це особливо актуально для людей, які проживають у зоні з поганою екологією і тих, хто часто лікується антибіотиками;
- вітаміни групи В у пшоні покращують пам’ять;
- калій і магній, що містяться в пшонці, нормалізують серцевий ритм, зміцнюють серце і судини;
- пшоно – відмінна профілактика атеросклерозу, адже воно знижує рівень шкідливого холестерину і негативно впливає на холестеринові бляшки;
- зміцнює волосся, робить його блискучим і видаляє лупу;
- також пшоно зміцнює зуби і нігті, так як містить чимало кальцію;
- велика кількість в пшоняній каші вітамінів, дозволяє їй сприятливо впливати на шкіру, а саме прибирати різні висипання і прискорювати її відновлення.
- Пшоно містить речовини, які провокують вироблення колагену і уповільнює старіння;
- покращує стан слизових оболонок;
- пшоняна каша має неоцінений вплив на роботу шлунково-кишкового тракту, нормалізує його і приводить в порядок обмін речовин.
- регулює рівень цукру в крові;
- знижує набряклість;
- добре впливає пшоняна каша на м’язи: зміцнює їх і прискорює відновлення після фізичних навантажень.
Вся ця користь доступна дорослій людині, але користь пшоняної каші на молоці для дітей в рази важливіша – пшоно зміцнює дитячий організм, насичує його енергією і додає “будівельних матеріалів” для зростання здорових зубів, кісток, волосся і нігтів. Однак діткам захоплюватися цією стравою не варто – їм потрібно як можна більш різноманітного харчування і, як би не була багата на вітаміни і корисні мікроелементи каша, одна вона не може забезпечити повноцінного харчування. До того ж таку велику кількість вуглеводів складно перетравлювати шлунку дитини.
З іншого боку, поєднання каші з молоком або іншими продуктами (інжиром, сухофруктами, медом і іншим) тільки посилює корисні ефекти від каші. Разом всі необхідні людині речовини засвоюються значно швидше.
Обережно, можлива шкода
Звичайно ж, корисні властивості пшоняної каші – це дуже добре, але є у неї і невеликий ряд протипоказань, який обов’язково потрібно знати всім, хто часто готує даний продукт. До них відносяться:
- схильність до закрепів;
- дефіцит йоду – при великому вживанні каші його засвоюваність знижується;
- вагітність;
- вік до 3-х років;
- знижена кислотність шлунку;
- захворювання підшлункової залози.
Також не варто забувати про те, що кашу готувати теж треба вміти, і тоді вона вийде не тільки корисною, але і смачною. В цілому, кашу бажано їсти не частіше 4-5 разів на тиждень. Теорія про йодний дефіцит поки не підтверджена науково, але вже тривалий час існує в народі, тому бажано не захоплюватися кашею тим, хто має недолік цього елементу.
Особлива користь пшоняної каші на воді проявляється у тих, хто худне або намагається дотримуватися певного раціону. Всі інші можуть насолоджуватися будь-якими смаковими добавками і ні в чому собі не відмовляти.