Багато людей люблять смажену рибу, але не всі знають, як у ній «запечатати» всю соковитість. Просте блюдо можна зробити ще смачнішим, якщо приготувати його з тонкою скоринкою. Як зробити кляр для риби чи м’яса? Рецепти існують починаючи від простого з борошном і яйцем, і до незвичайного з додаванням мінеральної води, горілки. Горбуша, судак, тілапія, кета, курятина чи свинина будуть з тонкою хрумкою скоринкою, яка збереже всі соки і смаки усередині продукту. Дізнайтеся, якою смачною може бути страва і як приготувати кляр для просто і швидко, інформує .
Простий рецепт кляру
Ніжний смак і швидке приготування – це як раз про те, як зробити простий кляр. Виходить такий кляр швидко, не потрібно ніяких особливих додаткових продуктів.
Інгредієнти:
- яйце куряче – 2 шт;
- борошно – 4 ст. л.;
- вода;
- сіль, спеції.
Приготування:
Яйця збийте в мисці. До яєчної суміші додайте столову ложку крижаної води, посоліть і всипте спеції. Все перемішайте. Всипайте потроху борошно, все збийте до однорідності маси, щоб не було грудок. Отриману масу поставте в холодильник на 30 хвилин, потім діставайте. Продукт змочується і смажиться.
Кляр з майонезом
Такий варіант підійде тим, хто хоче зменшити кількість калорій у страві з майонезом. Як зробити кляр для будь-якої риби без борошна?
Інгрідієнти:
- майонез (майонезний соус) – 2 ст. л.;
- яйце – 2 шт.;
- сіль;
- спеції.
Приготування:
Ви зможете зробити і більше кляру, але дотримуйтесь головної пропорції: на одне яйце потрібна столова ложка майонезу. На маленьку пачку приблизно потрібно 4-5 яєць. До легкої пінки збийте яйця з сіллю. Це можна робити виделкою, вінчиком або міксером. В іншу миску викладіть майонез і до нього додавайте порційно яйця. Готова маса схожа на суміш для омлету. Скоринка на страві повинна вийти тонка, ніжна. Смажте продукти на невеликій кількості олії, сковорідка повинна бути практично суха.
Кляр на пиві
Доречним буде подати страву з пивною «обгорткою», яка надає продукту пікантний смак. Повітряне тісто підійде не тільки для риби, але і для м’яса.
Інгрідієнти:
- борошно – 1 ст.;
- пиво – 0,5 склянки;
- яйце – 2 шт.;
- сіль;
- прянощі.
Приготування:
Вилийте пиво в глибоку миску. Жовтки і білки відокремте, після чого перші додайте до пива. Суміш посоліть, всипте прянощі і збийте все міксером. Білки збийте за допомогою міксера окремо, до них додайте борошно невеликими порціями, змішуйте. Уникайте грудочок в суміші. Два готових складу змішайте в тісто, дайте відпочити 10 хвилин і приступайте до смаження. Готову страву можна збризнути соком лимона для додання легкої кислинки.
Сирний кляр
Філе тріски в клярі з сиру залишиться зі всіма корисними речовинами, буде наповнене соковитістю і ніжним смаком. Вершкові нотки в обволікаючій скоринці зроблять смажену рибу не зовсім банальною стравою.
Інгрідієнти:
- твердий сир – 60 г;
- яйце – 1 шт;
- сіль і перець.
Приготування:
Яйце з сіллю добре збити в мисці. Сир натерти на дрібній тертці, додати в яєчну суміш. Рибу або м’ясо, попередньо обсушене, обваляти в борошні, потім занурити в кляр, готувати в розігрітій рослинній олії.
Кляр на кефірі
Кляр можна приготувати з холодного кефіру. Кисломолочний продукт розм’якшує м’якоть.
Інгрідієнти:
- яйце – 2 шт.;
- кефір – 100 г;
- борошно – 1,5 ст. л.;
- сіль; перець;
- засушений кріп.
Приготування:
Візьміть яйця, розбийте їх в глибоку миску. Збийте вінчиком. Суміш посоліть. Налийте кефір, додайте прянощі і все змішайте. Коли яєчно-кефірна суміш буде готова, то всипте всю муку. Збивайте міксером на середній швидкості, щоб уникнути грудочок. Відправте в холодильник на 40 хвилин, після чого можна буде смажити.
Кляр без яєць
Прекрасний варіант для приготування пісної страви. Минтай в клярі без яєць виходить чудовим, з насиченим смаком м’якоті. Якщо ви дотримуєтесь посту, то такий рецепт стане вам у пригоді.
Інгрідієнти:
- борошно пшеничне (горохове) – 1 склянка;
- вода – 80 мл;
- сода – 0,5 ч. л.;
- сіль;
- дрібно нарізана зелень.
Приготування:
Змішайте борошно, сіль, соду, зелень. До сухого складу вливайте воду, все збивайте вінчиком, поки маса не буде однорідною, густою. Не можна додавати багато води, тісто не повинно бути рідким, інакше воно не буде обволікати рибу, а просто стікати з неї. Смажать страву практично на сухій сковороді, олія повинна бути на ній тільки тонким шаром. Якщо вам подобається пікантний смак страви, то додайте мускатний горіх.
Кляр з горілкою
Не бійтеся, що смак риби стане «алкогольних», спирт при смаженні випарується, зате риба буде дуже м’якою і соковитою. Любите ніжне рибне філе?
Інгрідієнти:
- горілка – 20 г,
- жовток – 1 шт;
- борошно – 50-100 г;
- спеції;
- вода.
Приготування:
Жовток збийте з сіллю. Додайте холодну горілку і спеції, потім перемішайте. По ложці додайте борошно, потім, якщо тісто дуже густе, додайте крижаної води. Але не переборщіть з водою, щоб тісто не втратило своїх «в’яжучих» якостей. Рибу занурюйте в суміш і готуйте на невеликій кількості олії.
Кляр з мінералкою
Дуже повітряна структура кляру нікого не залишить байдужим.
Інгрідієнти:
- яйце – 4 шт.;
- борошно – 1,5 ст;
- молоко – 0,5 склянки;
- мінеральна вода – 0,5 склянки;
- спеції;
- сіль – 0,5 ч. л.;
- цукор – 1 ч. л.
Приготування:
Спочатку відокремте білки від жовтків. Розітріть жовтки з сіллю, цукром. Всипте трошки перцю або улюблених прянощів. Додайте мінералку в суміш, потім молоко. Ретельно перемішайте, для цього можна використовувати блендер або вінчик. Білки збивайте міксером протягом 3 хвилин. Влийте білки в готову суміш тонкою цівкою. У майже готовий кляр додавайте борошно частинами і вимішуйте до однорідності.
Картопляний кляр
Цікавий варіант приготування з додаванням простого інгредієнта, який знайдеться в будь-якому будинку.
Інгрідієнти:
- картопля – 3 шт.;
- яйце – 1 шт.;
- борошно – 2 ст. л.;
- сіль.
Приготування:
Очистіть картоплю, промийте і натріть на крупній тертці. Додайте яйце, борошно, посоліть за смаком. Все змішайте. Запаніруйте в картопляної суміші рибу або м’ясо, притисніть кляр щільно до продукту і смажте з двох сторін.
Експериментуйте!!!