Сьогодні полиці магазинів завалені сирами різного ґатунку та якості. Але змушені вас засмутити, оскільки значна частина аналогічного товару зовсім не сир, а лише сирний продукт, інформує .
Відрізнити справжній сир від сирного продукту звичайному покупцеві досить складно.
Далі хочемо розповісти про кілька критеріїв, завдяки яким вдасться вибрати якісний сир серед “сирного” розмаїття в продуктовому магазині.
Основна відмінність між сиром і сирним продуктом криється в складі. Натуральний сир виробляють винятково з коров’ячого, козячого або овечого молока, плюс заквашувальні речовини, ущільнювачі (хлорид кальцію) і молокозсідальні ферменти.
Сирний продукт здебільшого складається з рослинних жирів. Однак за зовнішнім виглядом, за текстурою і кольором, від звичайного сиру його практично не відрізнити.
Зрозуміти, що перед вами сирний продукт можна за органолептичними характеристиками, а саме за запахом і смаком.
У сирного продукту відсутній специфічний сирний післясмак, а до кінця терміну придатності з’являється згірклий присмак через окислення замінників молочного жиру.
У натурального сиру завжди буде молочний, кремовий аромат без “хімічних ноток”.
Натуральний сир не має на поверхні жодних тріщин. Поверхня справжнього сиру завжди буде гладкою та блискучою.
А ось кількість і розмір дірочок у сирному шматочку нічого не говорять про його якість: цей параметр залежить від сорту сиру.