Декілька важливих правил зберігання свіжої риби в холодильнику


Свіжа риба і морепродукти володіють не лише чудовим смаком, але й великою цінністю для здоров’я. Щоб переконатися, що риба зберегла свою первозданну свіжість після улову, потрібно бути дуже уважними при її покупці, інформує .

Попри істинність старого німецького прислів’я: “Духовка — найкраще місце для свіжовиловленої риби”, — будуть випадки, коли вам знадобиться зберігати рибу або морепродукти протягом декількох днів перед приготуванням.

Через те, що риба має вишуканий смак і дуже корисна для здоров’я, не дивно, що дієтологи рекомендують вживати її в їжу принаймні раз на тиждень. Проте риба не збереже свою свіжість, якщо вона буде зберігатися у звичайному холодильнику.

Розглянемо кілька важливих правил, як правильно зберігати свіжу рибу.

Звертайте увагу на свіжість риби при купівлі

Чим свіжіша риба, яку ви купили, тим довше вона буде зберігатися. Отже, як зрозуміти, свіжа риба чи ні?

При купівлі дотримуйтесь наших порад нижче.

  • Риба повинна мати слабковиражений запах, у більшості випадків — аромат моря або йоду. Риба, яка залежалась, має неприємний запах.
  • Блискуча, пружна й еластична луска — ознака свіжої риби.
  • У свіжої риби відкриті, опуклі, яскраві та напівпрозорі очі. Тьмяні та сірі очі притаманні несвіжій рибі.
  • Зябра мають бути світлими та блискучими. Жовті та бурі відтінки характеризують залежану рибу.
  • Якщо можна, то сильно натисніть вказівним пальцем на луску риби. Свіжа риба буде твердою і пружною, а на лусці не залишиться сліду після натискання. Плоскі риби не повинні втрачати форму, коли ви берете їх у руки.
  • Ідеально, якщо продавець зберігає рибу в контейнері з льодом, а не на льоду, так вона краще охолоджується.

Як зберігати свіжу рибу

Зберігання при правильній температурі — запорука успіху

Мікроорганізми, що містяться в рибі, впливають на термін її зберігання. Холодильник уповільнює діяльність мікроорганізмів і подовжує термін зберігання продуктів. Однак температура +5°C у звичайних холодильниках не підходить для зберігання риби та морепродуктів, оскільки оптимальний температурний діапазон для зберігання — від -2°C до 0°C.

З цієї причини у звичайних холодильниках риба буде залишатися свіжою тільки протягом одного дня. Звичайно, ви можете встановити температуру в холодильнику нижче, але тоді вона буде занадто низькою для інших продуктів.

Для розв’язання цієї проблеми найкраще взяти окремий контейнер, заповнений кубиками льоду і розмістити в ньому рибу. Завдяки цьому ви зможете зберігати її у звичайному холодильнику на один або два дні довше.

Ще краще риба зберігає свою свіжість протягом чотирьох днів у контейнері при температурі -2°C.

Зберігання у великих кількостях

У любителів рибної ловлі існує потреба заморожування великої кількості риби. Перед заморожуванням риба повинна бути свіжою, її необхідно вимити, очистити та висушити від залишків води. Ідеально, щоб вона була підготовлена для подальшого споживання настільки швидко, наскільки це можливо після улову.

Якщо ви зловили рибу самостійно, то потрібно обробити її, а потім попередньо заморозити на підносі без упаковки, щоб уникнути злипання.

Також важливо вибирати правильні та герметичні упаковки. Оптимальні умови для зберігання риби досягаються у вакуумній упаковці. Упакована риба повинна мати етикетку з датою зберігання, вагою, типом риби та інформацією про її призначення.

  • Будь ласка, зверніть увагу, що заморожена риба не повинна зберігатися довше 6 або 12 місяців (залежно від вмісту жиру), тому що жир в рибі може зіпсуватися з плином часу.

Як розморозити рибу

Заморожену рибу найкраще повільно розморожувати в холодильній камері. Якщо вона буде використовуватися при приготуванні супу або рагу, то її можна готувати наполовину розмороженою. Риба, яка буде готуватися в духовці або на сковороді, повинна бути повністю розморожена.



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *