Беззаперечно, салат “Олів’є” — король новорічного столу. Він давно і надовго закріпив за собою місце у святковому меню. Традиції і дитячі спогади — на цьому його корисні властивості закінчуються. Дієтологи викрили улюблений народний рецепт. Ми зібрали докази фахівців, а також знайшли корисний варіант смачного салату “Олів’є”, інформує .
Чим страшний?
Поєднання непоєднуваних продуктів
Саме тому салат “Олів’є” дієтологи назвали “харчовою бомбою”. Картопля, яйця, ковбаса, майонез — це несумісні продукти і вони можуть викликати навіть у здорової людини важкість у шлунку, а також негативно вплинути на підшлункову залозу.
Підвищення рівня цукру у крові
Кожен із цих продуктів впливає на збільшення рівня цукру у крові, що у свою чергу може призвести до ожиріння. Звичайно, від одноразового вживання цього народного салату хвороба навряд чи розвинеться, але їсти його протягом усіх новорічних свят все ж таки не варто.
Висока калорійність
Калорійність цього салату вражає. Він може підняти рівень холестерину у крові, м’яко кажучи, вище за норму. Рахуйте самі: організм людини за добу готовий впоратися з 300 мг холестерину, а у 100 грамах салату “Олів’є” міститься більша частина його добової норми. А якщо ще врахувати достаток інших висококалорійних страв на столі, арифметика виходить дуже цікавою. У людей із хворобами серця ця гастрономічна надмірність може призвести до досить серйозних наслідків — інсульту або інфаркту. Саме тому захоплюватися цією стравою не варто.
Майонез
Майонез — головний недолік салату “Олів’є”. Шлунок ніколи не скаже вам “спасибі” за його вживання, оскільки на нього лягає велике навантаження під час перетравлення. Також не рекомендується використовувати варену ковбасу і солоні огірки.
Якщо ж ви зовсім не уявляєте свята без салату “Олів’є”, то не починайте застілля з нього. Нехай краще у шлунок потрапить їжа, насичена білками: курка, яловичина, яйця, біла риба. А ще більш правильним рішенням стане приготування корисного варіанту усіма улюбленого салату.
Корисний рецепт салату “Олів’є”
Інгредієнти
- куряча грудка — 2 шт.;
- свіжі огірки (середні) — 2 шт.;
- картопля — 3 шт.;
- морква — 1 шт.;
- яйця — 4 шт.;
- свіжа зелень — 1/2 пучка;
- свіжий (або заморожений) горошок — 200 г;
- цибуля — ½ шт.;
- яблуко (середнє, кисло-солодке) — 1 шт.;
- сіль, перець;
- йогурт без добавок — за смаком.
Приготування
- Відварити картоплю, яйця, моркву і курячу грудку. Дати продуктам охолонути.
- Зелений горошок обшпарити окропом і відразу перекласти у холодну воду. Так він збереже колір.
- Овочі, яйця і філе порізати кубиками середнього розміру. Змішати у великій мисці.
- Подрібнити цибулю, зелень і додати до салату.
- Ретельно перемішати, приправити сіллю, перцем.
- Заправляти салат краще за пів години до подачі.
Пам’ятайте, що свіжим заправлений салат “Олів’є” може бути лише протягом 12 годин.