Борщову заправку додають під час приготування першої страви та подають як самостійну закуску. У різних варіантах використовують певний набір овочів, але обов’язково включають цибулю, моркву, буряк і томат. Скористайтеся класичним рецептом і закрийте на зиму заправку, яка зробить борщ яскравим, наваристим і ароматним.
Інгредієнти:
Буряк 600 г
Цукор 1 ст. л.
Помідор 600 г
Солодкий перець 350 г
Морква 350 г
Олія 250 мл
Ріпчаста цибуля 350 г
Сіль 1 ст. л.
9% столовий оцет 50 мл
Приготування:
1. Підготуйте овочі. Цибулю очистіть від лушпиння та наріжте кубиками. У солодкого перцю видаліть плодоніжки і насіння, розріжте невеликими квадратами. Помідори промийте у воді, наріжте часточками. Моркву та буряк очистіть від шкірки, промийте холодною водою.
2. Подрібніть помідори, моркву і буряк. Пропустіть нарізані помідори через м’ясорубку або подрібніть блендером. Натріть моркву на крупній тертці або кухонному комбайні. Такими ж фракціями в окрему ємність натріть буряк, щоб його сік не зафарбував інші інгредієнти, влийте половину оцту, перемішайте. Кислота збереже насичений колір буряка під час термообробки.
3. Пасеруйте цибулю, моркву, солодкий перець. Налийте в пательню з товстим дном 1/3 рослинної олії, поставте на вогонь. У розігріту олію додайте цибулю і пасеруйте її до прозорості 5-7 хвилин. Викладіть моркву, додайте ще 1/3 олії. Перемішайте інгредієнти лопаткою і тушкуйте 2 хвилини. Засипте в сковорідку кубики солодкого перцю, залийте олію, що залишилася, змішайте і пасеруйте до м’якості 2-3 хвилини.
4. Тушкуйте овочі в каструлі. Викладіть овочеву суміш у глибоку каструлю з товстим дном і доведіть до кипіння. Викладіть до овочів буряк. Залийте томатне пюре і перемішайте всі інгредієнти. Посоліть, засипте цукор і ще раз перемішайте. Тушкуйте суміш на повільному вогні з прочиненою кришкою 30 хвилин. Періодично мішайте суміш, щоб усі овочі тушкувалися рівномірно. Наприкінці варіння залийте ще 25 мл оцту, перемішайте і вимкніть вогонь.
5. Підготуйте посуд. Виберіть для борщової заготівлі невеликий скляний посуд із розрахунку на 1-2 каструлі борщу. Підійдуть банки зі звичайними кришками або кришками твіст-офф. Вимийте тару теплою водою з содою і проведіть суху стерилізацію в гарячій духовці (120 °С) 15 хвилин. Кришки прокип’ятіть у воді 5 хвилин.
6. Законсервуйте борщову заправку. Розфасуйте готову овочеву суміш у гарячому вигляді в сухі стерильні банки. Закатайте банки кришками і переверніть догори дном до повного охолодження. Зберігайте борщову заготовку за кімнатної температури.