Цибулевий хліб виходить неймовірно ароматним та смачним. Коли випікається хліб, в будинку одразу стає затишно та тепло.
Інгредієнти:
- 380 г пшеничного борошна в/г або першого
- 20 г пшеничних висівок
- 8-9 г живих дріжджів
- 1 ч л солі
- 250 мл теплої води
- 150-200 г сирої цибулі
- 1-2 ст л олії для смаження цибулі
Приготування:
У чашу наливаємо 250 мл теплої води 36-38 градусів і відправляємо туди 8-9 г живих дріжджів, розмішаємо, щоб дріжджі розчинилися.
У миску просіюємо 380 г борошна вищого ґатунку, додаємо 20 г пшеничних висівок, 1 ч л солі , розмішуємо всі сухі інгредієнти.
У борошняну суміш вливаємо дріжджі, замішуємо тісто.
Для зручності перекладаємо тісто на стіл та добре вимішуємо 7-10 хвилин.
Накриваємо та залишаємо відпочити на 15-20 хвилин.
Тісто відпочило стало трохи м’якше. Руками розтягуємо тісто в пласт на середину викладаємо дрібним кубиком нарізану і обсмажену на олії до легкої золотники цибулю, розрівнюємо по тісту. Згортаємо тісто в конверт, перекладаємо в миску, трохи присипаємо борошном і вмішуємо цибулю в тісто.
Тісто округляємо, посипаємо борошном, накриваємо та ставимо підходити у тепле місце на 1,5 години.
Тісто добре підійшло, обминаємо, формуємо хліб.
Сформований хліб кладемо на лист, посипаємо борошном, долонею проходимося по хлібу, ніби злегка втираючи борошно.
Гострим ножем робимо неглибокі надрізи, накриваємо хліб рушником і ставимо на вистоювання у тепле місце на 30-40 хвилин.
Хліб відстоявся, ставимо випікатися в розігріту до 200 градусів духовку. Випікаємо 10 хвилин при 200 градусах, потім зменшуємо температуру до 180 градусів і випікаємо ще 20 хвилин.
Готовий хліб дістаємо з духовки, перекладаємо на решітку та даємо охолонути.
Хліб добре пропікся, зверху хрумка скоринка, дрібно пористий і злегка вологий усередині. Від шматочка такого хліба всі будуть ситі.