Волога паска – це найбільш затребуваний рецепт перед великодніми святами. Рецептів багато. АЛЕ! Як спекти паску вдало? Як зробити, щоб не осіла? У вас з першого разу вийде ця ніжна, волога, м’яка і повітряна, але при цьому зовсім не як пух, справжня великодня паска. Нижче покроковий рецепт із фото. Інгредієнти в стаканах, ложках і точних грамах, а також фасування за формочками.
?Бажано дістати продукти за списком із холодильника за 2 години до приготування.
?Заповнюйте форми на 1/3 частину не доходячи до середини.
?Дайте тісту підходити в проміжках до збільшення в об’ємі мінімум у 2 рази.
?Уникайте протягів і перегріву тіста.
?І звісно! Прекрасний настрій має бути з початком випічки!
Інгредієнти:
?*стакан об’ємом 200 мл
Опара:
- борошно – 60 г = 3 ст.л.
- дріжджі сухі/свіжі – 7 г/20 г = 1,5 ч.л./1 ст.л.
- цукор – 5 г = 1 ч.л.
- тепле молоко 4% – 120 мл = 0,5 склянки* + 4 ч.л.
Тісто:
- яйце – 90 г = 2 шт.
- сіль – 2 г = 1/3 ч.л.
- цукор – 145 г = 3/4 склянки*
- сир м’який 9% – 200 г = 1 склянка*
- масло вершкове м’яке 82,5% – 80 г = 4 ст.л. з верхом
- сметана 20% – 50 г = 2,5 ст.л.
- опара
- борошно – 440 (+/-) г = 3 склянки* з верхом
- мелена куркума (за бажанням) — 1/6 ч.л.
- рослинна олія – 30 мл = 2 ст.л.
- родзинки – 50 г = 1/4 склянки*
- цукати – 60 г = 1/4 склянки*
Приготування:
Паски почнемо робити з підготовки дріжджів до прийняття здоби. У миску насипаємо 60 г борошна, дріжджі та цукор. заливаємо всі інгредієнти теплим молоком, розмішуємо. Залишаємо на 10-15 хвилин.
В окремій мисці збиваємо яйця з сіллю та поступовим додаванням цукру, щоб наситити бульбашками здобне тісто для пасок додатково, а також щоб розбити яєчний білок.
До яєць збитих додаємо м’який сир, краще використовувати м’який або сирний сирок, регулюючи кількість цукру в рецепті. Якщо сир сухий і жорсткий, то необхідно його протерти через сито до гладкої структури.
Додаємо м’яке масло, жирну сметану для вологості додатково і злегка змішуємо міксером.
Виливаємо пишну опару, дріжджі за цей час уже активні і їм більше не так страшна здоба в тісті. Перемішуємо.
Всипаємо відразу майже все борошно. 100 г борошна залишаємо поки що. Додаємо для кольору куркуму. Замішуємо тісто максимально добре.
Борошно, що залишилося, підмішуємо в сирне тісто, чергуючи з рослинною олією, замішуючи тісто на столі руками.
Вимішуємо тісто доти, доки воно не почне відходити від рук, але при цьому збереже свою “текучість”.
Залишаємо тісто в теплому місці на 1-1,5 години для подвійного збільшення в об’ємі.
Руки і поверхню столу змащуємо злегка олією, тісто розтягуємо в коло і на нього розсипаємо родзинки та цукати (просто ретельно мию, нічим не замочую попередньо).
Ділимо тісто на 4 частини, за вагою кожна виходить по 315 г, при цьому форма 9х9 заповнена на 1/3 частину, може трохи більше.
Ховаючи родзинки всередині, округляємо шматочки великоднього сирного тіста і, помістивши у форми, даємо відстоятися до збільшення вдвічі.
Займає підйом пасок у формі близько 1 години. Причому стояти вони мають одразу вже на тій решітці, на якій і будуть випікатися.
Духовку розігріваємо на 200 градусів, ставимо паски випікати і знижуємо температуру до 170-180 градусів. Випікаємо до готовності близько 20-25 хвилин.
Паски готові! Дуже ароматні та красиві, ніжні та здобні! Можете прикрасимти глазур’ю.