Хто ж з нас не любить випічку з додаванням маку?! Безумовно, таких людей дуже мало, інформує .
Використовується макова начинка для випічки пирогів, для наповнення млинчиків, в рулети. З такою начинкою можна приготувати паски або просто додати в кашу. Поєднується макова начинка з будь-яким видом тіста — хоч дріжджове, хоч листкове.
Правильно приготована макова начинка відмінно тримає форму і не висипається з виробів при випічці.
Готову макову начинку рекомендується зберігати в холодильнику не більше 10 днів.
Для різноманітності смаку в неї можна додати горіхи або ягоди.
Але не всі знають, як зробити смачну макову начинку для пирогів і булочок. Адже звичайний мак, який можна купити в магазині в сирому вигляді в випічку не додають. Його необхідно підготувати і обробити.
Варіантів приготування макової начинки існує кілька. Розглянемо кілька видів макових начинок.
Ніжна макова начинка з яйцем
- Мак — 250 г,
- Цукор — 1 стакан,
- Яйце — 1 шт.
- Вода.
Для приготування цієї начинки візьміть каструлю з товстим дном або з антипригарним покриттям. Насипте в неї мак і налийте окріп так, щоб він був вище рівня маку на 1 см.
Дайте маку настоятися.
Потім додайте в каструлю цукор, доведіть все разом до кипіння і проваріть 5 хвилин на середньому вогні. Остудіть до теплого.
Збийте одне яйце і поступово введіть в нього макову начинку. Збивайте все разом 3-5 хвилин.
Макова начинка з медом
- Мак — 150 г,
- Мед — 5 ст. л.,
- Молоко — 125 мл.,
- Яєчний білок — 1 шт.,
- Вода.
Насамперед залийте мак окропом і дайте набрякнути протягом 15 хвилин. Потім мак процідіть через сито і знову залийте окропом. Повторіть цю процедуру ще пару раз. Кожен раз давайте маку трохи постояти в окропі.
Після того, як буде злита остання вода, залийте мак киплячим молоком. Доведіть суміш до кипіння і проваріть 1-2 хвилини. Потім зніміть з вогню і повністю остудіть.
Начинку, яка остигла, процідіть через сито, щоб видалити залишки молока. А мак, що залишився, збийте за допомогою занюрувального блендера. При збиванні маса стане сіро-блакитного кольору. У цей момент необхідно ввести розтоплений мед.
Окремо збийте яєчний білок в пишну масу і вмішайте в макову начинку.
Макова начинка з корицею
- Мак — 150 г,
- Цукор — 100 г,
- Кориця — 0,5 ч. л.,
- Яєчний білок — 2 шт.
Насипте мак в невелику каструлю і залийте водою. Поставте на вогонь і, періодично помішуючи, доведіть до кипіння. Цю воду відразу злийте, а мак залийте новою порцією води. І знову доведіть до кипіння. Завдяки цьому макова начинка не буде гірчити. Потім зробіть середній вогонь і проваріть мак протягом 30 хвилин.
Через пів години воду злийте, а готовий мак пропустіть через м’ясорубку і додайте в нього необхідну кількість цукру, корицю і яєчні білки.
Ретельно цю всю масу перемішайте і використовуйте за призначенням.
Найпростіший варіант макової начинки
- Мак — 200 г,
- Цукор — 180 г,
- Вода.
Підготовлений мак залийте окропом, щоб він повністю його покрив. Накрийте кришкою і залиште постояти 30 хвилин.
Потім мак процідіть, щоб видалити всю рідину.
Збийте розпарений мак занурювальним блендером протягом 4-5 хвилин. У готовий мак введіть цукор і дуже добре все перемішайте.
Такий варіант макової начинки можна зберігати в морозильній камері протягом тривалого часу.
Щоб випічка з маковою начинкою вийшла вдалою, використовуйте її тільки після того, як вона повністю охолоне.
Для подрібнення маку можна використовувати звичайну кавомолку або стаціонарний блендер. Чим довше будете подрібнювати мак, тим густішою буде начинка.
Лише за умови дотримання всіх тонкощів успіх випічки з маком вам буде гарантований!