Керамічний ніж — незамінний інструмент на кухні, але є певні продукти, з якими краще не ризикувати, щоб не довелося купувати новий ніж. Цей легкий і гострий предмет чудово підходить для нарізання овочів, фруктів, хліба, філе риби та м’яса, проте існують обмеження, про які важливо пам’ятати, інформує .
Насамперед не варто використовувати керамічний ніж для різання твердих продуктів, таких як кістки, оскільки це може призвести до пошкодження леза. Також не рекомендується пробувати нарізати сир, оскільки він може прилипати до леза через особливості матеріалу ножа.
Якщо ви зібралися чистити рибу від луски, краще утриматися від використання керамічного ножа. Ріжуча кромка цього інструменту не розрахована на такі навантаження, які можуть виникнути під час роботи з рибою. Також варто пам’ятати, що через особливості конструкції не можна гнути лезо на злам — його необхідно виймати зі щільних продуктів.
Крім того, керамічний ніж не найзручніший варіант для нарізання великих плодів із твердою кіркою, наприклад, кавунів, динь або кабачків. У таких випадках краще скористатися іншими ножами, більш придатними для цих продуктів.
Отже, дотримуючись цих рекомендацій, можна продовжити термін служби керамічного ножа й уникнути непотрібних витрат на його заміну.