Заливні пироги прості в приготуванні. Тісто для них не доведеться довго місити і розкачувати, оскільки воно має бути рідким.
Готовність пирога перевіряйте за допомогою зубочистки. Вона має виходити з центру випічки сухою.
Заливний пиріг із фаршем
Інгредієнти:
- 2 яйця;
- 100 г майонезу;
- 120 г сметани;
- 3 столові ложки олії;
- 1 чайна ложка цукру;
- сіль – за смаком;
- ½ чайної ложки соди;
- 200 г просіяного борошна;
- 1 цибулина;
- 500 г яловичого фаршу;
- ½ чайної ложки меленого мускатного горіха;
- ½ чайної ложки зіри;
- ½ чайної ложки чебрецю;
- 1 чайна ложка цілого коріандру;
- 200 мл води;
- ½ пучка кропу;
- кілька гілочок петрушки;
- кілька гілочок базиліка;
- трохи вершкового масла.
Приготування:
Збийте яйця. Додайте майонез, сметану, 2 столові ложки олії, цукор, приблизно ⅔ чайної ложки солі та соду і ретельно перемішайте. Всипте борошно і ще раз гарненько перемішайте тісто.
У сковороді розігрійте олію, що залишилася, і обсмажте дрібно нарізану цибулю до золотистого кольору. Викладіть фарш, додайте мускатний горіх, зіру, чебрець, коріандр і сіль. Перемішайте і готуйте м’ясо 2-3 хвилини.
Влийте воду і тушкуйте на середньому вогні, поки вся рідина не випарується. Киньте в сковороду дрібно нарізану зелень і перемішайте.
Змастіть вершковим маслом форму для випічки. Викладіть туди половину тіста і розрівняйте. Зверху розподіліть начинку, а на ній – тісто, що залишилося. Випікайте пиріг при 180°C близько 40 хвилин.
Заливний пиріг із капустою
Інгредієнти:
- 500 г капусти;
- кілька пір’їн зеленої цибулі;
- кілька гілочок петрушки;
- сіль – за смаком;
- 4 яйця;
- 200 г сметани;
- 220 г просіяного борошна;
- 1 чайна ложка розпушувача;
- трохи рослинної олії.
Приготування:
Тонко нашаткуйте капусту і залийте її окропом на 10 хвилин. Потім злийте рідину, додайте рубану зелень і сіль та перемішайте.
Збийте яйця, сметану та дрібку солі. Всипте борошно, змішане з розпушувачем, і перемішайте до однорідної консистенції.
З’єднайте капусту і тісто та викладіть у змащену олією форму для випічки. Випікайте пиріг 30-40 хвилин за температури 200°C.
Заливний пиріг із куркою
Інгредієнти:
- 1 цибулина;
- кілька столових ложок рослинної олії;
- 800 г курячого філе;
- кілька гілочок петрушки;
- кілька пір’їн зеленої цибулі;
- сіль – за смаком;
- 2 яйця;
- 500 мл кефіру;
- 320 г просіяного борошна;
- ½ чайної ложки соди;
- 1 чайна ложка цукру.
Приготування:
Наріжте цибулю кубиками і злегка обсмажте на розігрітій олії. Викладіть у сковороду з цибулею курку, нарізану невеликими шматочками. Готуйте, помішуючи, близько 10-12 хвилин. Зніміть з вогню, додайте посічену зелень і сіль та перемішайте.
Збийте яйця, додайте кефір і збийте ще раз. З’єднайте борошно, соду, цукор і ½ чайної ложки солі. Всипте борошняну суміш до рідких інгредієнтів і ретельно перемішайте. Влийте в тісто 2 столові ложки олії та ще раз перемішайте.
Змастіть олією форму для випічки та розподіліть по ній ⅔ тіста. Зверху викладіть начинку, залийте її тістом, що залишилося, і розрівняйте. Випікайте пиріг близько 30 хвилин за температури 180°C.
Заливний пиріг із яйцями та зеленою цибулею
Інгредієнти:
- 11 яєць;
- 200 г зеленої цибулі;
- сіль – за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком;
- 200 г + 2 столові ложки сметани;
- 300 мл кефіру;
- 300 г просіяного борошна;
- 20 г розпушувача;
- трохи рослинної олії;
- 1 столова ложка панірувальних сухарів;
- 1 столова ложка кунжуту.
Приготування:
Зваріть 6 яєць круто. Остудіть, почистіть і наріжте кубиками. Змішайте їх із дрібно нарізаною цибулею, сіллю, перцем і 1 столовою ложкою сметани.
У миску вбийте 4 яйця та 1 білок. Жовток знадобиться для змащування пирога. Додайте ½ чайної ложки солі, 200 г сметани та кефір і гарненько збийте. Всипте борошно, з’єднане з розпушувачем, і перемішайте до однорідної консистенції.
Змастіть маслом форму для випічки та присипте сухарями. Викладіть на дно половину тіста, зверху розподіліть начинку, залийте тістом, що залишилося, і розрівняйте його.
Змішайте жовток, що залишився, і 1 ложку сметани. За допомогою пензлика акуратно змастіть верх пирога. Присипте пиріг кунжутом і поставте в розігріту до 180°C духовку приблизно на 70 хвилин.
Заливний пиріг із картоплею та рибними консервами
Інгредієнти:
- 250 г сметани;
- 250 г майонезу;
- 6 яєць;
- сіль – за смаком;
- 250 г просіяного борошна;
- 20 г розпушувача;
- 1 цибулина;
- кілька гілочок кропу;
- кілька гілочок петрушки;
- ½ пучка зеленої цибулі;
- 350 г будь-яких рибних консервів;
- 4 великі картоплини;
- трохи рослинної олії;
- мелений чорний перець – за смаком.
Приготування:
Збийте сметану, майонез, яйця і приблизно 1 чайну ложку солі. З’єднайте борошно та розпушувач. Додайте борошняну суміш до рідких інгредієнтів і ретельно перемішайте.
Дрібно наріжте ріпчасту цибулю та зелень. Злийте з консервів сік, викладіть рибу на тарілку і подрібніть виделкою. Натріть сиру очищену картоплю на крупній тертці.
Змастіть маслом форму для випічки. Розподіліть по ній половину тіста. Зверху викладіть половину картоплі, присипте сіллю і перцем. Потім – половину ріпчастої цибулі та половину зеленої цибулі, а слідом усю рибу.
Присипте рибу залишками цибулі, кропом, петрушкою і картоплею. Посоліть і поперчіть начинку та залийте другою половиною тіста.
Випікайте пиріг приблизно 1 годину за 170°C.
Заливний пиріг із кабачками
Інгредієнти:
- 160 мл натурального йогурту або нежирної сметани;
- 100 г манної крупи;
- 400 г кабачків;
- 1 чайна ложка солі;
- 2 яйця;
- трохи вершкового масла;
- 50 г твердого сиру.
Приготування:
Змішайте йогурт або сметану з манкою і залиште на 10 хвилин, щоб крупа розбухла. Натріть кабачки на крупній тертці, присипте ½ чайної ложки солі, перемішайте і залиште на 5 хвилин.
Додайте в манну суміш яйця та сіль і збийте. Гарненько відіжміть кабачки від рідини, що виступила, викладіть у тісто і ретельно перемішайте.
Змастіть маслом форму для випічки. Розподіліть по ній тісто з кабачками та посипте тертим сиром. Поставте пиріг у розігріту до 180°C духовку на 30 хвилин.
Заливний пиріг із печінкою та рисом
Інгредієнти:
- 300 г яловичої печінки;
- 3 столові ложки вареного рису;
- сіль – за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком;
- 2 яйця;
- 250 мл кефіру;
- 80 г вершкового масла;
- 130 г просіяного борошна;
- 1 чайна ложка розпушувача.
Приготування:
Замочіть печінку в прохолодній воді або молоці на 30 хвилин. Потім видаліть плівки і покладіть шматок у каструлю з киплячою водою приблизно на 15 хвилин. Щоб перевірити готовність, проткніть його ножем або виделкою. З печінки має виступити прозорий сік.
Перекрутіть печінку через м’ясорубку. Змішайте її з рисом, сіллю та перцем.
Збийте яйця, кефір і трохи солі. Додайте 60 г розтопленого масла і борошно, з’єднане з розпушувачем, і гарненько перемішайте.
Змастіть маслом, що залишилося, форму для випічки. Викладіть у неї половину тіста, зверху розподіліть начинку і покрийте другою половиною тіста. Випікайте пиріг за температури 180°C близько 30-40 хвилин.
Заливний пиріг із грибами
Інгредієнти:
- 500 г печериць;
- 70 г вершкового масла;
- сіль – за смаком;
- 2 яйця;
- ½ чайної ложки соди;
- 200 мл кефіру;
- 150 г просіяного борошна;
- 100 г твердого сиру.
Приготування:
Наріжте печериці невеликими шматочками. На пательні розтопіть частину олії та викладіть туди гриби. Посоліть і обсмажуйте, поки не випарується рідина.
Збийте яйця та дрібку солі. Додайте соду, кефір і борошно та перемішайте до однорідної консистенції. Змастіть форму маслом і розподіліть по ній половину тіста. Зверху викладіть начинку і залийте тістом, що залишилося.
Посипте пиріг тертим сиром. Випікайте 30-40 хвилин за температури 180°C.
Заливний пиріг із шинкою та сиром
Інгредієнти:
- 1 яйце;
- 125 мл кефіру;
- ⅓ чайної ложки солі;
- ⅓ чайної ложки соди;
- 70 г просіяного борошна;
- 100 г шинки;
- 70 г твердого сиру;
- кілька гілочок кропу;
- трохи рослинної олії.
Приготування:
Збийте яйце та кефір. Всипте сіль, соду і борошно та перемішайте до однорідної консистенції. Наріжте шинку кубиками, натріть сир на крупній тертці, подрібніть кріп.
Додайте в тісто шинку, сир і кріп та перемішайте. Викладіть суміш у змащену олією форму для випічки. Випікайте пиріг за температури 200°C приблизно 30 хвилин.
Заливний пиріг із куркою та картоплею
Інгредієнти:
- 500 г курячого філе;
- сіль – за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком;
- 3 яйця;
- 190 мл кефіру;
- 190 г майонезу;
- 250 г просіяного борошна;
- 1 чайна ложка соди;
- 1 чайна ложка розпушувача;
- 5 великих картоплин;
- 2 цибулини;
- трохи рослинної олії.
Приготування:
Наріжте курку невеликими кубиками, посипте сіллю та перцем і перемішайте. Залиште маринуватися, поки готуєте тісто.
Збийте яйця та ½ чайної ложки солі. Додайте кефір і майонез та перемішайте. З’єднайте борошно, соду та розпушувач. Всипте до рідких інгредієнтів і перемішайте до однорідної консистенції.
Наріжте очищену сиру картоплю тонкими кружечками, а цибулю – півкільцями.
Змастіть олією форму для випічки і розподіліть по ній половину тіста. Викладіть на тісто половину картоплі. За бажанням можна її посолити.
Розподіліть зверху курку та цибулю. Покрийте картоплею, що залишилася, і залийте другою половиною тіста. Випікайте пиріг за температури 180°C 50-60 хвилин.