Румунська паска зі сметанним кремом всередині. Новий рецепт, який стане вашим улюбленим


Я пропоную вам рецепт з румунської кухні з книги «Румунські столи та звичаї». Дуже цікава книга, де всі рецепти класифіковані на свята, для яких вони призначені.

Ось цитата з цієї книги: «Паска – це ритуальний пиріг, зроблений із здобного тіста і з різними солодкими начинками на основі молочних продуктів». По начинці два варіанти, з сиром і зі сметаною. Останній варіант мене заінтригував, я одразу захотіла спробувати. Так мені вперше вдалося приготувати паску (румунську паску) зі сметаною, як генеральну репетицію перед Великоднем. І я хочу вам сказати, що сьогодні… хм, від неї майже нічого не лишилося.

Якщо ви, як і я, ніколи раніше не куштували паску зі сметаною, ви будете вражені витонченістю та винятковим смаком цього виробу. Спробуйте!

Інгредієнти:

Для тіста:

  • 330 г борошна;
  • 15 г свіжих дріжджів (або 5 г сухих);
  • 70 г цукру;
  • 150 мл теплого молока;
  • 1 ч. ложка ванільного екстракту або 1 пакетик ванільного цукру;
  • терта цедра від ½ лимона;
  • 2 великі (або 3 маленькі) жовтки (приблизно 70 г);
  • 5 г солі (на вагу!);
  • 50 г розтопленого вершкового масла (82% жирності);
  • 1 ч. ложка вершкового масла;
  • трохи олії для робочого столу.

Для начинки:

  • 350 г сметани (мін. 24% жирності);
  • 120 г цукру;
  • терта цедра ½ лимона;
  • сіль на кінчику ножа;
  • 1 пакетик ванільного цукру або 1 ч. ложка ванільного екстракту;
  • 35 г крохмалю або 50 г борошна;
  • 100 г сушених родзинок або журавлини;
  • 3 цілих яйця.

Крім того:

  • 1 збите яйце для змащування тіста;
  • трохи вершкового масла для змащування форми.

Приготування:

Приготуємо опару: дріжджі добре розтираємо в мисці з цукром до розрідження, розбавляємо теплим молоком (максимум 40 градусів) і відставляємо. Жовтки добре збиваємо із сіллю, потім розбавляємо молоком з активованими дріжджами (опарою). Замішуємо тісто, додавши в миску 50 г розтопленого масла, борошно та ароматизатори (цедру цитрусових та ваніль). Тісто можна замішувати вручну або за допомогою блендера як вам зручно.

Викладаємо тісто в миску, змащену невеликою кількістю олії, накриваємо харчовою плівкою і даємо йому піднятися в теплому місці, далеко від протягів, поки воно не збільшиться в обсязі вдвічі.

Тісто ділимо на 2 рівні частини, з однієї частини робимо круглий пласт не товщий за 1,5 см.

Поміщаємо пласт у круглу форму діаметром 24 см, добре змащену маслом (чи смальцем).

Шматок тіста, що залишився, розділяємо на 3 частини. Одну відкладаємо убік – для формування хреста. Дві інші частини розгортаємо у довгі тонкі смужки (приблизно по 60 см завдовжки).

Скручуємо ці смужки в джгут, а потім отриманий джгут згортаємо в коло.

Цю подвійну косу (або джгут) розміщуємо зверху круглого шару по периметру форми. Тісто добре змащуємо розтопленим маслом.

Тепер приготуємо начинку: викладаємо сметану у велику миску, додаємо цукор, дрібку солі та цедру лимона.

Додаємо крохмаль (крохмаль можна замінити борошном). Добре перемішуємо, щоб не було грудочок.

Потім додаємо яйця і знову добре перемішуємо.

Нарешті, додаємо родзинки. Родзинки не треба ні з чим замочувати, тому що, набухаючи, він вбиратиме рідину з начинки, що допоможе їй добре пропікатися. Просто швидко промиваємо його та просушуємо паперовими серветками.

Виливаємо готову начинку на дно форми, поверх тіста, оточеного джгутом.

Ставимо форму в розігріту духовку та випікаємо 20 хвилин.

Скочуємо з тіста 4 однакові смужки.

Скручуємо з них 2 джгути, щоб отримати хрест, який буде поміщений у середині форми поверх начинки.

Через 20 хвилин виймаємо форму з духовки, додаємо хрест поверх недопеченої паски та змащуємо тісто збитим яйцем.

Випікаємо паску ще 25-30 хвилин при 180 гр.

Даємо пасці охолонути у формі, потім викладаємо на тарілку і подаємо до столу.

Вдалої випічки!





Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *