Бо міфів на цю тему багато, інформує .
Якість
На якість яєць не впливає колір шкаралупи.
На якість яєць не впливає колір жовтка.
На якість яєць не впливає розмір.
На якість яєць впливає свіжість та харчування/умови життя курочок. В чому це проявляється?
Свіжість
При зберіганні яйця “усихають”. Вага трохи знижується.
Чим старіше яйце, тим більше воно втрачає форму і більше розтікається.
У свіжому яйці пружний жовток у вигляді купола. І помітний овальний білок. У 3-4-тижневому яйці жовток втрачає форму купола. А білок стає безформною калюжею довкола жовтка.
Форма важлива для варіння яєць пашот. Використовуйте свіжі яйця.
Для смаження та випічки можна використовувати яйця будь-якої свіжості. У межах терміну придатності.
А ось для варіння краще використовувати яйця з терміном від тижня та більше. Свіжі яйця гірше чистяться, ніж старі. Пов’язано це з тим самим усиханням. Старі яйця просто трохи менше, ніж свіжі, а шкаралупа та сама. У результаті білок не так щільно прилягають до шкаралупи.
Харчування курочки
Все просто. Ми те що ми їмо. Справедливо не лише для людей, а для всіх живих істот.
Якщо у харчуванні курочки не вистачало якихось вітамінів. То й у яйці їх буде мало.
Якщо у харчуванні курочки буде надлишок йоду. То й у яйці буде надлишок йоду. Точніше, це буде яйце, збагачене йодом. Так-так, так і є.
А ось складно — умови життя. Яйце курочки вільного вигулу містить більше вітамінів та корисних компонентів, ніж яйце курочки з птахофабрики. Відбувається це з досить складних причин, частково пов’язаних із харчуванням. Але справа не лише у харчуванні.
Користь та шкода споживання яєць
Користь
Яйце — гарне джерело повноцінного білка.
Яйця містять вітаміни A, D, E і K, і навіть вітаміни групи B. Вони багаті мінералами, особливо залізом. Звичайно, левова частка вітамінів та мінералів міститься у жовтку, а не білку.
Шкода
Холестерин
Раніше яйця відносили до шкідливих продуктів через високий вміст холестерину. А холестерин, як відомо, формує бляшки у судинах. Тому лікарі обмежували споживання яєць.
Однак є проблема. Довгий час лідером із споживання яєць серед усіх країн світу була Японія. Так-так, та Японія, у якій найвища тривалість життя. Дивно…
Згодом вчені з’ясували, що:
– холестерин буває «поганим», а буває «хорошим»,
– холестерин із харчових продуктів не впливає на рівень холестерину в крові,
– високий рівень холестерину в крові — надійний маркер наближення атеросклерозу, але виникає високий рівень не через споживання продуктів, багатих холестерином, а з інших причин.
Деякі з них пов’язані з харчуванням, деякі ні.
Тому яйця виключили зі списку шкідливих продуктів.
Підсумок
Дивіться дату виготовлення.
Вибирайте яйця курочок вільного вигулу.
Не бійтеся холестерину у продуктах. Якщо у вас немає проблем із печінкою, підшлунковою залозою чи судинами.