Розповідаємо, на що дивитися при виборі яєць у магазині і як перестати боятися холестерину


Бо міфів на цю тему багато, інформує .

Якість

На якість яєць не впливає колір шкаралупи.

На якість яєць не впливає колір жовтка.

На якість яєць не впливає розмір.

На якість яєць впливає свіжість та харчування/умови життя курочок. В чому це проявляється?

Свіжість

При зберіганні яйця “усихають”. Вага трохи знижується.

Чим старіше яйце, тим більше воно втрачає форму і більше розтікається.

У свіжому яйці пружний жовток у вигляді купола. І помітний овальний білок. У 3-4-тижневому яйці жовток втрачає форму купола. А білок стає безформною калюжею довкола жовтка.

Форма важлива для варіння яєць пашот. Використовуйте свіжі яйця.

Для смаження та випічки можна використовувати яйця будь-якої свіжості. У межах терміну придатності.

А ось для варіння краще використовувати яйця з терміном від тижня та більше. Свіжі яйця гірше чистяться, ніж старі. Пов’язано це з тим самим усиханням. Старі яйця просто трохи менше, ніж свіжі, а шкаралупа та сама. У результаті білок не так щільно прилягають до шкаралупи.

Харчування курочки

Все просто. Ми те що ми їмо. Справедливо не лише для людей, а для всіх живих істот.

Якщо у харчуванні курочки не вистачало якихось вітамінів. То й у яйці їх буде мало.

Якщо у харчуванні курочки буде надлишок йоду. То й у яйці буде надлишок йоду. Точніше, це буде яйце, збагачене йодом. Так-так, так і є.

А ось складно — умови життя. Яйце курочки вільного вигулу містить більше вітамінів та корисних компонентів, ніж яйце курочки з птахофабрики. Відбувається це з досить складних причин, частково пов’язаних із харчуванням. Але справа не лише у харчуванні.

Користь та шкода споживання яєць

Користь

Яйце — гарне джерело повноцінного білка.

Яйця містять вітаміни A, D, E і K, і навіть вітаміни групи B. Вони багаті мінералами, особливо залізом. Звичайно, левова частка вітамінів та мінералів міститься у жовтку, а не білку.

Шкода

Холестерин

Раніше яйця відносили до шкідливих продуктів через високий вміст холестерину. А холестерин, як відомо, формує бляшки у судинах. Тому лікарі обмежували споживання яєць.

Однак є проблема. Довгий час лідером із споживання яєць серед усіх країн світу була Японія. Так-так, та Японія, у якій найвища тривалість життя. Дивно…

Згодом вчені з’ясували, що:

– холестерин буває «поганим», а буває «хорошим»,

– холестерин із харчових продуктів не впливає на рівень холестерину в крові,

– високий рівень холестерину в крові — надійний маркер наближення атеросклерозу, але виникає високий рівень не через споживання продуктів, багатих холестерином, а з інших причин.

Деякі з них пов’язані з харчуванням, деякі ні.

Тому яйця виключили зі списку шкідливих продуктів.

Підсумок

Дивіться дату виготовлення.

Вибирайте яйця курочок вільного вигулу.

Не бійтеся холестерину у продуктах. Якщо у вас немає проблем із печінкою, підшлунковою залозою чи судинами.



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *