На сьогоднішній день відомо багато рецептів цієї страви, але найкращим є класичний, який споконвіку готували наші матері й бабусі.
Кутя – основна з 12 страв, які мають бути на різдвяному столі. Здавна саме з неї починають святкову вечерю на Святвечір.
Читайте також: 12 пісних страв на Святвечір. Що приготувати, щоб було просто і смачно
Інгредієнти:
200 г пшениці
100 г маку
100 г родзинок
100 г волоських горіхів
2 ст.л. цукру
мед
узвар
вода
сіль
Приготування:
Промиту пшеницю на кілька годин замочити, відварити до готовності в злегка підсоленій воді. Зерно треба заливати водою з розрахунку 1:2.
Промити мак, залити окропом і проварити близько 15 хвилин. Потім розтерти у макітрі до молочка, далі поступово додавати цукор і продовжити розтирати до повного розчинення цукру.
Родзинки промити і запарити окропом на 10 хвилин.
Волоські горіхи дрібно нарізати, підсмажити. Коли горіхи вистигнуть, очистити їх від шкірки.
Підігріти мед з невеличкою кількістю води.
Усе з’єднати і залити узваром.
Дещо корисне:
Кутю замість узвару можна залити підсолодженою водою.
Основну страву Святвечора можна замінити перловою крупою, булгуром чи рисом.
Мак легко дробиться через м’ясорубку із дрібними ґратками або в блендері чи кавовому млинку.
Родзинки можна замінити різними сушеними ягодами і фруктами.
За матеріалами