Експерт, професор і фахівець із безпеки харчових продуктів Бенджамін Чепмен розповів, чи потрібно мити свіжі курячі яйця. За його словами, їх не варто мити перед тим, як розбивати для приготування їжі, інформує .
“Немає жодних причин для миття яєць з точки зору безпеки”, — каже Чепмен.
Він додав, що миття шкаралупи може бути поганою ідеєю, адже якщо зовні яйця є щось стороннє, приміром, сальмонела ентерітідіс, то воно може потрапити всередину яйця під час миття.
“Споживачам не обов’язково і не рекомендується мити комерційно упаковані яйця, і це може фактично збільшити ризик забруднення, оскільки вода для миття може “всмоктуватися” всередину яйця через пори в шкаралупі”, — рекомендують у Міністерстві сільського господарства США.
Чепмен каже, що комерційні яйця, придбані в США, миють перед пакуванням.
Що робити, якщо яйця виглядають брудними?
Експерт радить почистити та промити такі яйця, проте обережно. Це можна зробити перед їхнім зберіганням у холодильнику під проточною водою, яка тепліша за самі яйця.
“Якщо потрібно, очистіть їх щіткою”, — радить він.
Також після цього варто переконатися, що вони повністю висохли, перш ніж зберігати їх у холодильнику.
Як дізнатися, що яйця вже зіпсувалися?
Якщо додавати яйця до страв, які вже не дуже свіжі, то це не нестиме жодної загрози, тому їх цілком можна використовувати у випічці.
“Коли яйце старіє, жовток або білок яйця може не тримати форму і бути більш рідким, ніж очікувалося. Але їх все одно можна безпечно вживати в їжу. Можливо, ви просто захочете зарезервувати старі яйця для страв, де вони будуть просто інгредієнтом, а не, скажімо, прикрасою тарілки”, — підкреслює Чепмен.