У розпал сезону кабачків я завжди готую овочеве рагу — це моє фірмове літнє блюдо. Рагу з кабачками виходить ситним і легким, якщо готувати його без картоплі. У минулому році я стала робити заготовки з кабачків на зиму, тому що в сезон овочі нічого не вартують, а взимку тільки за голову хапаєшся від цих цін. Як заморозити кабачки? Можна робити різні заготовки, дивлячись для чого їх робити, інформує .
Заморожені кабачки кружечками
Щоб кабачки не були водянистими, їх можна на кілька хвилин опустити в киплячу воду. Так при обсмажуванні розморожені кабачки не будуть водянистими. Я так робити не пробувала, а просто заморожувала свіжі молоді кабачки без насіння. Взагалі, старі кабачки з товстою шкіркою мають губчасту структуру, саме такі овочі і нагадують гуму. Тому, краще вибирати невеликі кабачки тільки з грядки.
Перед заморожуванням кабачки треба гарненько вимити в холодній воді. Якщо кабачки з магазину, помийте їх з харчовою содою, а потім ще раз в чистій воді. Протріть кожен кабачок насухо рушником і приступайте до нарізання. Для обсмажування нарізайте кабачки на кружечки товщиною 1-1, 5 см.
Потім застеліть велику обробну дошку харчовою плівкою і викладіть кружечки в один ряд так, щоб вони не торкалися один одного. Зверху кабачки накриваю плівкою і знову викладаю кабачки. Так вони не злипаються і легко відстають від плівки. Можна робити по 3-4 ряди, заморозити кабачки, а потім скласти їх в один герметичний контейнер або розфасувати по пакетиках. Якщо тарілку або дошку не застелити плівкою, кабачки пристануть і будуть погано відділятися.
Кабачки кружечками можна додавати в овочеві запіканки або обсмажувати на сковороді як самостійну страву. Розморожувати перед приготуванням їх не треба: складайте до решти овочів в запіканку, суп або кидай відразу на сковороду з соняшниковою олією.
Кабачки кубиками
Ця заготовка виходить найвдалішою. Кабачки кубиками можна додати в рагу, готувати омлет з кабачком, солоні маффіни, додавати в перші страви. Кубики повинні бути не дуже великими, але і не дрібними — 2 см цілком достатньо, щоб кабачок не втратив форму в страві і швидко приготувався.
Нарізані кабачки таким же чином розкладіть на дошку в один ряд, відступаючи від кожного шматочка трохи вільного місця. Можна порціями відразу розкласти по zip — пакетам, але так вони злипаються. Краще, звичайно, попередньо заморозити, а потім розділити: один пакет — одна порція кабачків, щоб не довелося їх розламувати, якщо в пакеті збереться конденсат і перетвориться в шматок льоду. Для заготовки підійдуть і старі кабачки, головне — видалити насіння і нарізати кабачок, можна зняти шкірку, якщо вона дуже груба.
Натертий кабачок
Для оладок теж підійдуть будь-які кабачки без насіння. Натріть кабачки на крупній тертці і гарненько так відіжміть їх, щоб позбутися від соку. Потім рівненько розкладіть натертий кабачок на дошку і заморозьте в морозильній камері. Цю заготовку можна відразу по поліетиленовим пакетам розкидати або розкласти по силіконовим формочкам. Перед приготуванням заготовку треба розморозити і додати в тісто.
Рада редакції
З кабачками можна робити і напівфабрикати. Наприклад, фаршировані кабачки човниками. Такі заготовки треба зберігати окремо і загортати у фольгу. Коли захочете приготувати — просто розігрійте духовку і випікайте кабачки. Заморожені кабачки в морозилці без добавок в сирому вигляді можна зберігати 5 місяців. Заготовки з цибулею, морквою, фаршем краще не залишати більше, ніж на 2 місяці в морозильній камері. Бажаємо вам вдалих заготовок і приємного літа.