Котлети — одна з найулюбленіших м’ясних страв. Здавалося б — і найпростіша. Напевно, немає такої господині, яка б не вміла робити котлети. Та й робляться вони досить швидко, а ще їх можна заморозити, інформує .
Але, на думку досвідчених кухарів, традиційний рецепт домашніх котлет далекий від досконалості. Багато звичних нам інгредієнтів, які ми обов’язково кладемо в м’ясні котлети, ресторанні шеф-кухарі не використовують.
Щоб приготувати ідеальну страву, професіонали рекомендують відмовитися від деяких інгредієнтів та провести експерименти зі складовими.
Отже, чого не додають у котлети в дорогих ресторанах.
Яйця
Першим із таких інгредієнтів є яйце. У минулому його додавали у фарш, тому що в ті часи у страву клали велику кількість м’якуша хліба, щоб збільшити обсяг м’ясної маси.
Однак, якщо ви вирішили обійтися без хліба, то яйце не варто додавати, оскільки воно позбавляє котлет соковитості.
Деякі кухарі, проте не відмовляються від яйця, але використовують тільки жовток.
Ріпчасту цибулю
Ще одним спірним інгредієнтом є цибуля. Господині завжди додають одну-дві цибулини в м’ясні котлети, щоб надати їм більш насичений смак та соковитість.
Однак, на думку шеф-кухарів, це помилка, оскільки смажена цибуля перебиває смак м’яса. Натомість вони рекомендують подавати цибулю у вигляді цибульної підливи до котлет.
Якщо все ж таки хочеться використовувати підсилювачі смаку, можна додати дрібно рубаний часник, чорний перець або улюблені приправи.
Хліб
Щодо додавання хліба, його зазвичай використовують, щоб збільшити масу фаршу. Але багато хто не замислюється про те, що хліб, вимочений у молоці чи холодній воді, робить котлети жорсткішими.
Крім того, через хліб м’ясо темніє і втрачає апетитний вигляд.
Краще приготувати меншу кількість котлет без хліба, зате вони будуть смачнішими та соковитішими.
Майонез
Хоча багато хто зараз додає цей продукт у фарш для соковитості, професійні кухарі не рекомендують використовувати майонез.
Вони радять ретельно вимішувати фарш для збереження соковитості котлет, а при приготуванні не гасити їх, а добре обсмажувати, щоб весь сік зберігся всередині.
Адже саме засмажена скоринка «запечатує» сік усередині котлет і вони залишаються соковитими.
Тому найправильніше швидко обсмажити котлети до золотої скоринки на великому вогні, а потім вогонь зменшити до мінімуму і довести їх до готовності.
Що допустимо додавати в котлети
Замість цих інгредієнтів професійні кухарі з престижних закладів, де котлети коштують не малі гроші, рекомендують додавати свіжі овочі, такі як білокачанну або пекінську капусту, кабачки, моркву та свіжу зелень.
Вони внесуть у м’ясо соковитість та яскравість.
Крім того, кухарі мають ще пару секретів приготування чудових котлет. Якщо фарш вийшов не надто соковитим, можна всередину кожної котлети покласти невеликий шматочок льоду або, найкраще, вершкового масла.
І після формування та обвалення котлет, їм слід “відпочити” на столі протягом 15-20 хвилин.
Тим не менш, головним інгредієнтом смачних котлет завжди залишається свіжий фарш зі свинини та яловичини у пропорції 1:1.
Важливо, щоб м’ясо для котлет містило жир, інакше навіть приготовлені за всіма правилами, котлети будуть сухими.