Борщ — один з найулюбленіших супів на території пострадянського простору. Буквально в кожній родині є той найправильніший рецепт. Але не всім вдається зварити борщ яскравим, насиченим, червоним або навіть пурпуровим, як того вимагають кулінарні канони, інформує .
За відтінок борщу відповідає буряк. Неправильна закладка цього інгредієнта в бульйон при варінні або його неправильна обробка приведуть до того, що відтінок супу буде неапетитним.
Існує кілька способів збереження кольору буряка:
- Запечіть буряк у фользі в духовці заздалегідь. Додайте запечений натертий буряк в самому кінці варіння супу. В такому разі і бульйон, і сам овоч будуть дуже яскравими.
- Пасеруйте моркву, цибулю і буряк окремо. При такому підході буряк збереже свій відтінок, а не забарвить інші овочі.
- Можна пасерувати всі овочі разом, як цього вимагає класичний рецепт, але в кінці варіння додати в каструлю трохи сирого бурякового соку. Таким чином яскравим буде хоча б бульйон.
- Кислота (лимонна або оцет) допомагає зберегти колір буряка. Під час пасерування буряка додайте в сковороду ложку лимонного соку або кілька крапель оцту. Овочі — це лужне середовище, а кислота допоможе врівноважити хімічний баланс. В результаті такої маніпуляції буряк залишиться яскраво-червоним.
- Ложка вершкового масла, доданого при обсмажуванні овочів, допоможе буряку не втратити свій колір.
- При обсмажуванні буряка додайте до нього трохи цукру і томатної пасти. Цукор карамелізується на буряку і як би запечатає його колір, а томат за допомогою кислоти закріпить ефект.
- Незвичайний спосіб: потушкувати натертий буряк в розсолі. Можна взяти огірковий, томатний або капустяний. Таким чином збережеться колір буряка, а бульйон придбає пікантну нотку.
Якщо не хочеться витрачати час і виконувати додаткові маніпуляції для збереження яскравості буряка, важливо спочатку вибрати правильний овоч.
Зверніть увагу на сорт — краще за все брати салатний.
Свіжий салатний буряк сам по собі дуже соковитий і яскравий, і навіть тривале пасерування і варіння не змінять його відтінок.