З’являються вони тому, що такий товар більш вигідний, крім того, за допомогою різних добавок продовжується життя меду і поліпшується його товарний вигляд. Щоб точно знати, чи їсте ви якісний мед, дізнайтеся про ознаки натуральності і домашніх способах перевірки, інформує .
Зазвичай, багато людей прагнуть купити рідкий мед, і саме тут починаються перші проблеми. Зберегти мед рідким, в “товарному вигляді”, тривалий час дуже складно. Його доведеться або нагріти, через що втрачається велика частина корисних речовин, або використовувати будь-які добавки. Рідким мед зберігається в середньому 2 місяці, а потім — густіє і навіть зацукровується.
До речі, зацукровування — натуральний процес, який не можна підробити цукровим сиропом. Якщо мед зацукрувався, то це гарантія того, що він натуральний. Також, якщо на поверхні, в місцях зіткнення меду з банкою, є дрібні воскові вкраплення, то це також говорить про якість і натуральність продукту.
Розшарований же мед, навпаки, говорить про низьку якість. Це означає, що мед, швидше за все, зібрали занадто рано, коли він був ще незрілий — мед не був запечатаний бджолами в сотах. У такого меду високий відсоток вологи і недостатня в’язкість, а також інша, більш низька кількість корисних речовин. Якщо відбувся поділ меду на рідку частину, яка вже ніколи не зацукрується, і тверду. Про якість такого меду і говорити не доводиться.
Спробуйте мед — натуральний продукт викличе легке печіння в горлі. Якщо ви відчуваєте присмак паленої карамелі, то цей мед вже нагрівали. Якісний, зрілий мед, якщо його зачерпнути ложкою, буде стікати назад в посуд рівною, нерозривною цівкою, утворюючи гірку. Саме такий мед довго простоїть, не псуючись. Якщо ви хочете, щоб мед залишався якомога довше рідким, то зберігайте його в більш теплому приміщенні.
Додавши ложку натурального меду в чай, ви помітите, що колір напою змінився в бік більш темного. Це також говорить про натуральність продукту. Підробка видасть себе тим, що чай абсолютно не змінить свого кольору — нібито додали цукровий сироп.
Визначити якісний мед можна ще й за вагою. Окремо поставте на вимкнені ваги порожню банку, включіть ваги, а потім, замість порожньої банки, поставте банку з медом. Літр натурального меду важить 1,4-1,5 кг. Менша вага говорить або про неякісний товар, або про підробку.
Оцінити, чи натуральний мед ви купили, можна за допомогою ложки і запальнички. Наберіть половину ложки меду і нагрійте запальничкою. Протягом короткого часу натуральний мед закипить, з’являться бульбашки і легкий медовий аромат. Підробка ж потемніє і почне пахнути паленим цукром.
Капніть трохи меду на серветку або аркуш паперу і залиште на 10 хвилин. Натуральний мед не залишає “мокрої” плями від зайвої вологи. Він в’язкий, його консистенція однорідна. Якщо ж через 10 хвилин навколо краплі утворилася “мокра” пляма, це свідчить про те, що мед низької якості, незрілий, з високою кількістю вологи. Такий мед довго не простоїть — незабаром він заграє і зіпсується.
Як перевірити, чи є в меді добавки: крохмаль, борошно, патока, порошкова крейда? Одним із способів є перевірка йодом. Капніть краплю йоду в мед. Якщо він змінить колір на блакитний або синій, то в продукті є крохмаль, доданий для густоти.
Щоб дізнатися, чи додали в мед крейду, скористайтеся наступним способом. У півсклянки води гарненько розмішайте 1 ст.л. меду і капніть оцтову есенцію. Якщо з’явилося характерне шипіння і бульбашки, значить, в мед була додана крейда.
Щоб дізнатися, чи додали в мед патоку, використовуйте нашатирний спирт. 2 ст.л. води змішайте з 1 ст. л. меду, сюди ж додайте пару крапель нашатирного спирту. Якщо колір змінився в бік бурого, а також випав осад, то це означає, що виробник для здешевлення додав в мед патоку — їжу для бджіл.
За допомогою цих простих порад і методів ви напевно дізнаєтеся, натуральний чи продукт знаходиться перед вами!