Зібрали врожай буряків. Дуже йому пораділи — коренеплодів цілий віз, великі, рівні. Але на смак (після варіння) виявилися гіркими. Чому це могло статися, інформує .
Причин може бути кілька. По-перше, неякісне насіння, по-друге, неправильна агротехніка. І, по-третє, погодні аномалії, що спостерігалися протягом спекотного літа. Вирощені в сухій твердій землі коренеплоди набувають гіркуватого присмаку.
Столові буряки особливо вимогливі до вологи на початку вегетації та під час зростання коренеплодів. Любить багату перегноєм землю, добре розпушену, щоб був достатній доступ повітря до кореневої системи. Своєчасне проривання необхідне, оскільки при загущеному посіві коренеплоди зав’язуються погано.
Підживлення на грядках найкраще робити настоєм коров’яку, деревною золою (3 склянки на 1 кв. м). Зола крім живлення ще й зменшує кислотність ґрунту, яка шкодить бурякам. У тих городників, які застосовують натуральні добрива для вирощування овочів, практично ніколи не виникає питання, чому гірчить буряк після варіння.
Якщо варений коренеплід виявився гірким, виправити повністю це вже не вдасться, але можна трохи «заглушити» неприємний смак, обсмаживши шматочки буряка в олії із сіллю.
До речі, звичайна кухонна сіль, якщо застосувати їх у процесі вирощування буряків, підвищує цукристість коренеплодів. Ефективне підживлення, приготовлене за таким рецептом: 1 чайна ложка солі на відро води (це норма на 1 кв. м). Але це вже порада на майбутній сезон.