Часник — одна з найбільш часто використовуваних прянощів. На жаль, далеко не всі сорти здатні долежати до весни. Часто головки починають всихати набагато раніше, і вже до грудня-січня часник переходить в розряд дефіциту. При цьому існує відмінний спосіб зберегти пряність без втрати аромату і смакових якостей на будь-який термін. Перероблений часник можна використовувати навіть через рік. Саму ж заготовку не обов’язково робити влітку. Перетворити наявні запаси часнику в порошок можна навіть серед зими, потрібно тільки знати, як це правильно зробити, інформує .
Очищаємо часник і видаляємо плівку. Набагато легше зняти її, якщо замочити на пів години у воді. У такому разі перед подальшою переробкою потрібно дати зубкам повністю висохнути.
Відправляємо підготовлені зубки в подрібнювач, додаємо сіль у 2 прийоми з розрахунку 40 г (2 столові ложки без гірки) на 1 кг часнику. Сіль можна використовувати як кам’яну, так і морську.
Перебиваємо вміст подрібнювача до стану пюре.
Застеляємо деко пергаментним папером і рівномірно розподіляємо часникову масу по поверхні тонким шаром. Чим тонше шар, тим швидше часник висохне.
Влітку сушити часник можна прямо на свіжому повітрі. Для цього знадобиться 2-3 сонячних дні. В інший час для просушування використовуємо розігріту до 180С духовку.
Висохлий пласт змінить колір з білого на кремовий. Переконавшись в тому, що корж повністю висох, ламаємо його на маленькі шматочки. І даємо полежати ще 1 день.
Далі залишається лише відправити часникові чипси в подрібнювач і перетворити в порошок.
Готовий порошок пересипаємо в підготовлену суху банку, закриваємо і відправляємо на полицю зі спеціями.