Рис — один з найпоширеніших і популярних продуктів в світі. І неспроста: він ситний, поживний, корисний і відмінно поєднується з різними інгредієнтами — від овочів до морепродуктів, інформує .
Цей продукт надовго насичує енергією завдяки “довгим” вуглеводам в складі. Крім того, в ньому багато білків, мінералів і зовсім мало жирів.
На полицях магазинів можна знайти різні види цієї крупи. Експерти розповіли, який рис корисніший.
Білий рис
Це найвідоміший різновид — білий шліфований. Він і коштує, зазвичай, дешевше, і зустрічається частіше за інших в магазинах. Але на жаль, найпопулярніший — не означає, що найкорисніший. Є правило: чим менше зерно обробляли, тим більше в ньому залишається корисних властивостей.
Саме шліфоване зерно найдовше зберігається, його можна швидко приготувати — відмінний варіант для тих, у кого немає часу довго возитися з приготуванням обіду. Однак такий вид крупи протипоказаний людям з цукровим діабетом через високий глікемічний індекс. Крім того, любителі білого рису ризикують зіткнутися з каменями в нирках. А ще від нього дуже легко поправитися — калорій в цьому продукті ще більше, ніж в макаронах.
Бурий або коричневий рис
Нехай інший колір не обманює вас: перед вами все той же білий рис, просто його не піддавали обробці, під час якої повністю видаляють висівки.
Тому у такій крупі залишається висівкова оболонка. Завдяки цьому бурий рис зберігає більше корисних речовин — це вітаміни В1, В6, РР, марганець, селен, клітковина і корисні амінокислоти.
Бурий рис позитивно впливає на наше тіло: і кровообіг покращує, і від зайвого холестерину допомагає позбутися, і рівень цукру в крові контролює, і обмін речовин прискорює. Крім того, цей продукт допомагає зберегти здоров’я шкіри, волосся, серця, легенів і мозку. І його можна їсти навіть діабетикам. А ще саме бурий рис відмінно підходить тим, хто вирішив скинути зайву вагу.
Втім, є у нього і свої недоліки — його довго готувати, він не так легко жується, та й зберігається він порівняно менше — тільки поки не прогіркне оболонка.
Золотистий рис
Такий рис перед упаковкою обробляють парою, сушать і шліфують. Після обробки зерна стають жовтуватими і прозорими.
Золотистий рис вважають більш корисним, ніж білим. Багатоступенева обробка дозволяє врятувати до 80% корисних речовин, які є в висівковий оболонці. А ще у оброблених паром зерен більш яскравий смак. Варити їх треба не менше пів години.
Як правильно вибирати рис
Неважливо, якого він кольору — є кілька простих правил, який допоможуть вибрати якісний продукт:
- Зверніть увагу на зовнішній вигляд крупинок: вони мають бути цілими, без уламків;
- Зерна повинні бути одного відтінку і приблизно одного і того ж розміру;
- В упаковці не повинно бути сторонніх домішок;
- Струсіть пачку і уважно подивіться, чи немає всередині забагато білих як крейда зерен — вони недозріли і тому можуть погіршити смак готової страви;
- У білому рисі не повинно бути жовтих крупинок — такий колір може означати, що рис неправильно зберігали і в ньому завівся грибок.