Як досвідченим господиням вдається завжди готувати рис розсипчастим


Як зварити розсипчастий рис — цим питанням задаються багато господинь. Адже не у кожній виходить приготувати рис таким розсипчастим, щоб зернятко до зернятка не прилипало, інформує .

Здавалося б, що може бути простішим, ніж відварити рис на гарнір? Але насправді це справжнє мистецтво, що потребує знання деяких тонкощів.

Полиці магазинів переповнені десятками сортів рису, і кожна покупка нової пачки, наче лотерея. Чи вийде цього разу зварити рис так, щоб він розсипався і при цьому був довареним? Чи не прилипне на дно, щоб потім не довелося годинами мити посуд?

Якщо ви стикалися з подібною проблемою, не впадайте у відчай. Ви не самотні! Не всі вміють варити ідеальний розсипчастий рис.

Пізнати цей процес — зовсім нескладно. Потрібно тільки знати деякі нюанси, про які часто забувають написати на упаковці. А навіть якщо й пишуть, все одно за такими рецептами часто виходять провали.

Ми вирішили зібрати для вас корисну інформацію, щоб ви завжди досягали бажаного результату!

Важливий етап — вибір і підготовка рису до варіння

Перед тим, як зварити рис, варто познайомитися з видами цього злаку. Адже сортів дуже багато, і всі вони мають різні властивості.

Всі сорти рису можна умовно поділити на три категорії:

  • Короткозернистий
  • Середньозернистий
  • Довгозернистий

Ці три категорії рису мають різний ступінь клейкості.

Короткозерний рис є найдрібнішим і круглим. Він містить найбільше крохмалю.

Відповідно, він найбільш клейкий і приготувати з нього гарнір так, щоб він був розсипчастим, вкрай складно, навіть якщо дотримуватися всіх правил.

Цей рис краще не використовувати для гарнірів, він добре підходить для каш, а також для приготування суші-ролів.

Середньозернистий рис трохи довший, але зерна все одно коротші та ширші, ніж у довгозернистого рису.

Клейковини в ньому менше, тому його можна використовувати для варіння розсипчастих гарнірів, але потрібно ретельно дотримуватися технології, щоб не перетворити його на кашу.

У довгозернистого рису зерна довгасті та тонкі, і він містить мінімальну кількість крохмалю.

Це означає, що саме такий рис ідеальний для приготування розсипчастого гарніру, коли рисинка до рисинки не пристає.

Пам’ятайте, що чим коротше зерно, тим більше в ньому крохмалю!

Більшість сортів рису перед варінням необхідно промити, щоб видалити бруд, пил та різні домішки, які можуть потрапити до пачки. Але у випадку з рисом це також допомагає видалити зайвий крохмаль.

Тому промивати рис потрібно завжди до того моменту, коли вода стане абсолютно прозорою.

Якщо ви покладете рис у миску і заллєте його холодною водою, помітите, що вода стане каламутною. Це відбувається через процес вимивання зайвого крохмалю та бруду.

Найзручніше всипати потрібну кількість рису в дуже дрібне сито і промити його 1-2 хвилини під проточною водою.

Коли вода перестане бути каламутною, промивання можна вважати завершеним.

Важливо, що короткозернистий і середньозернистий рис вимагають довшого для промивання, ніж довгозернистий чи пропарений рис.

А якщо ви віддаєте перевагу нешліфованому рису, бурому або дикому рису, то його краще замочити в холодній воді на 15-20 хвилин. Тоді він варитиметься швидше, зберігаючи при цьому свою структуру.

Важливі правила варіння рису

При варінні рису основне співвідношення води до рису зазвичай становить 1 до 2, де на одну частину рису припадає дві частини води.

Однак це співвідношення може змінюватися залежно від сорту рису або способу приготування.

Тому дотримуватися цього правила треба не завжди. А для цього, знову ж таки, треба добре орієнтувати в сортах і видах рису і правильно провести підготовку.

Щоб дізнатися точну кількість води, найпростіший спосіб — звернути увагу на інструкцію, вказану на упаковці.

Зазвичай виробник надає інформацію про необхідну кількість води з огляду на особливості даного сорту рису.

Якщо ви готуєте рис за допомогою кухонної техніки, рекомендується заглянути в інструкцію, де повинні бути рекомендації як про рис, так і про крупи в цілому.

Зазвичай для приготування в мультиварці потрібно стільки ж води, скільки і для варіння на плиті. А у разі використання скороварки, звичайне співвідношення води до рису становить 1 до 1,5.

Довгозернистий рис може вимагати менше води, тому правило 1:2 для нього теж не завжди актуальне.

Якщо ви хочете спростити процес приготування, можна використовувати рис у пакетиках.

Цей спосіб добре підійде для тих, хто зовсім не дружить з рисом і погано розбирається в сортах. А також цей спосіб ідеальний для господарок, які не люблять морочитися.

Вам просто потрібно опустити пакетик у киплячу підсолену воду і готувати, виходячи з інструкції на упаковці. Рис сам убере необхідну кількість рідини.

Час варіння рису, щоб він залишався розсипчастим

Що стосується часу варіння рису, знову ж таки — ви завжди можете звернутися до рекомендованого часу на упаковці. Однак саме тут багато нюансів, які можуть вплинути на результат.

Зазвичай шліфованому рису потрібно 12-18 хвилин. Якщо ви використовуєте гарячу воду (всипаєте рис у окріп) і дотримуєтеся класичної пропорції 1:2 з водою, то, ймовірно, буде достатньо 12-13 хвилин.

Якщо ви всипаєте рис в каструлю і відразу в холодну воду і використовуєте трохи більше рідини, то час варіння може бути 17-20 хвилин.

У випадку з бурим рисом, процес займе від 25 (якщо ви його попередньо замочили) до 35-40 хвилин.

Процес варіння

Щоб рис вийшов розсипчастим в домашніх умовах, досвідчені кухарі радять варити його так: на середньому вогні і без кришки довести рис до кипіння і варити його рівно до моменту, коли вода википить до рівня рису.

Потім ємність слід накрити кришкою, вогонь зменшити до мінімуму і таким чином варити рис до готовності. У цьому випадку рис повинен нудитися на мінімальному вогні, тоді він не розвариться.

Ще один нюанс, щоб рис під час варіння не злипався — додати у воду трохи олії.

Також не варто забувати про важливість вибору посуду для варіння розсипчастого рису — він має бути з товстим дном і товстими стінами.

Щоб рис на гарнір вийшов смачнішим, його можна зварити на м’ясному/курячому бульйоні, а також додавати до нього різні спеції.



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *