Коли в магазинах і на ринках з’являються перші сезонні овочі чи фрукти, багато хто поспішає їх купити, абсолютно попри те, зрілі вони чи ні, інформує .
Якщо говорити про хурму, то деякі незрілі сорти просто неможливо їсти. У такій ситуації краще спробувати прискорити процес дозрівання.
Багато людей, навпаки, вибирають не найбільш зрілі фрукти, щоб донести їх до дому без втрат, а вже потім доводять плоди до потрібного стану. Для цього існує 5 перевірених способів.
Спосіб дозрівання № 1
Навіть найбільш незріла хурма за тиждень при кімнатній температурі (20-25 градусів Цельсія) стане смачною і солодкою. Для початку її потрібно вимити, витерти паперовим рушником і покласти в неглибоку миску або ящик, а потім прибрати подалі від сонячного світла і джерел штучного освітлення. Обов’язково потрібно залишити приплив свіжого повітря, але без протягів. Можна зробити 2-4 надрізи в різних місцях плода.
Спосіб дозрівання № 2
Якщо є етиловий спирт, то можна нейтралізувати дубильні речовини, які в достатку містять деякі сорти хурми. Незрілу хурму складають в миску, наливають туди ж спирт і залишають на 3-5 днів. Потім спирт виливають, плоди промивають, але таку хурму не можна давати дітям.
Спосіб дозрівання № 3
Можна скласти урожай в гарячу воду, але не в окріп. Довго після цього хурма зберігатися не буде.
Спосіб дозрівання № 4
Вимиту і висушену хурму кладуть в поліетиленовий пакет і прибирають в морозилку на 3-4 години, після чого розморожують при кімнатній температурі.
Спосіб дозрівання № 5
Можна покласти хурму в пакет зі стиглими яблуками або бананами. Вони виділяють газ етилен, який прискорює дозрівання овочів і фруктів. Пакет зав’язують і залишають в темному місці.