як довести страву до готовності


Плов — дуже ситна, поживна і смачна страва, яка містить всі необхідні людському організму білки і вуглеводи, і здатна зарядити енергією на цілий день, інформує .

Для того, щоб плов вийшов таким як треба, необхідно строго дотримуватися технології приготування. Однак, навіть дотримуючись всіх правил, можна допустити помилки, які приведуть до того, що рис в плові виявиться недовареним.

До таких помилок можна віднести наступні:

  1. По-перше, використання сорту рису не підходить для приготування плову. Найкраще для цієї страви підходять довгозернисті сорти. До таких відносяться: жасмин, басматі і девзіра. Круглозернистий рис володіє великою клейкістю і підходить для приготування каш і супів. У плов же такі сорти не підійдуть. Вони розварюються, а зерна злипаються між собою, утворюючи клейку масу.
  2. По-друге, використання для приготування невідповідного посуду. Посуд для плову повинен бути з товстими стінками і важкою товстою кришкою. Добрими варіантами будуть чавунний казан, казанок або качатниця. У звичайній каструлі приготувати плов не вийде. М’ясо може пригоріти, а самі зерна не проваритися.
  3. По-третє, недотримання правильних пропорцій інгредієнтів. Співвідношення рису, м’яса і овочів має бути однаковим, не залежно від маси і кількості порцій. Води краще не наливати відразу багато, а підливати поступово, у міру випаровування.
  4. По-четверте, розраховано недостатню кількість часу для приготування страви. Помилково припускати, що часу на варіння рису, що займає в середньому 20-25 хвилин, може вистачити на приготування плову. У зв’язку з тим, що крім рису в страву додається ще кілька продуктів, часу на приготування потрібно майже вдвічі більше.

Якщо ж сталося так, що рис в плові не доварився, а волога повністю випарувалася, можна скористатися наступними порадами:

  1. У разі приготування страви в посуді з товстими стінками, його можна просто прибрати з вогню і дати настоятися близько 20 хвилин. Цього часу повинно вистачити, щоб зерна просочилися і дійшли до стану готовності.
  2. Якщо рис занадто сухий і недоварений, в посуд слід акуратно долити окропу (на п’яти літрову тару 1 стакан води), зменшити вогонь, і продовжувати томити протягом 5-10 хвилин. Якщо після закінчення цього часу рис зварився — закінчити готування. Якщо не зварився, а вода вже випарувалася — долити ще рідини і варити до готовності.

Якщо плов вариться не в чавунному казані, чекати, що він сам дійде до готовності не варто.

Внутрішньої температури посуду для цього не вистачить. Необхідно уважно стежити за наявністю рідини всередині, і в разі необхідності вчасно підливати.



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *