Про користь кисломолочного сиру говорять так багато, що це стало непорушним фактом. Але чим саме він корисний? Чи дійсно можна їсти сир в будь-який час доби і отримувати максимум користі? І як його урізноманітнити? Розбираємося разом з нутриціологами, інформує .
Чому взагалі варто їсти кисломолочний сир?
По-перше, сир вважається прекрасним джерелом корисних жирних кислот. Молочні продукти містять ненасичену пальмітолеїнову кислоту, яка, як з’ясували вчені Гарвардського університету, знижує ризик діабету другого типу.
По-друге, безумовно, цей продукт дуже багатий вітамінами (В12, В2, а й іншими), а також фосфором, кальцієм і натрієм.
Чим сир корисний для спортсменів?
Річ у тім, що сир містить білок, який засвоюється досить повільно і тому допомагає нарощувати м’язову масу. Амінокислоти потрапляють в кров, і м’язи отримують поживні речовини в достатній кількості. Тому в раціоні спортсмена цей молочний продукт повинен бути обов’язково.
Який найкращий час для кисломолочного сиру?
Нутриціологи вважають, що кисломолочний сир, як і решта молочки, краще їсти в першій половині дня, тобто до 16:00. Оскільки в складі будь-якого молочного продукту містяться молочний білок і молочний цукор, а вони легше засвоюються саме в цей час.
Чому не варто їсти кисломолочний сир ввечері?
Якщо їсти молочні продукти, включаючи сир, у другій половині дня, на ранок можуть з’явитися набряки. Це відбувається тому, що білок, який він містить, може засвоюватися і метаболізуватися як вуглевод. Тоді буде розгойдуватися механізм регуляції глюкози, а це може призвести до підвищення жирової маси тіла.
Тому нутриціологи рекомендують їсти сир до 16: 00, а ввечері віддати перевагу іншим стравам.
Як можна урізноманітнити кисломолочний сир і зробити його кориснішим?
Щоб не їсти одну і ту ж страву кожен день, додайте в сир ягоди або фрукти. У полуниці, наприклад, міститься вітамін С, в чорниці — магній і фосфор, в вишні — вітаміни групи А і В.
Крім того, можна зробити сирну пасту, змішавши в блендері сир з бананом. Або додати спеції. Навіть кориця допоможе урізноманітнити смак і зробить страву більш корисною, бо в ній міститься кальцій і вітамін D.