Курка, навіть свіжа, містить сальмонелу та інші бактерії, які можуть бути смертельними, якщо їх не ретельно приготувати. Якщо ви їсте зіпсовану курку, у вас може розвинутися нудота, блювота, діарея, лихоманка та головний біль. У гіршому випадку вживання зараженої курки може призвести до смерті, інформує .
Проте не завжди ясно, коли курка перетворилася зі свіжої в зіпсовану. Ми перелічили кілька способів визначити, чи безпечна ваша курка для вживання в їжу.
Запах курки може розповісти багато про що
Якщо ви коли-небудь відкривали пачку сирої курки і відразу помічали неприємний запах, швидше за все, курка зіпсувалася. Запах зіпсованої курки особливо різкий і зазвичай пахне аміаком або сіркою, як тухлі яйця.
Хоча запах є явною ознакою того, що курка погана, не всі мають однаковий нюх, що може поставити вас під загрозу харчового отруєння. Для тих, хто має проблеми з нюхом, чи хронічний або навіть просто закладений ніс, краще запитати когось іншого, чи добре пахне курка.
Ви можете розпізнати зіпсовану курку за тим, як вона виглядає
Курка повинна виглядати свіжою неозброєним оком. У сирому вигляді вона повинна бути світло-рожевою, а жир на ній в оптимальному варіанті повинен здаватися білим. Коли курка псується, вона стає сірою, а жир жовтіє. Колір сирої курки може трохи потьмяніти, оскільки кисень зменшує рожевий колір.
Якщо курка готується, вона повинна бути білою, а темні шматочки повинні виглядати темно-коричневими. Не повинно бути ніяких ознак рожевого кольору, які могли б сигналізувати про те, що м’ясо недоварене.
Крім того, сира або варена курка не повинна залишатися слизовою після миття. Сира курка може бути трохи слизькою на дотик, але якщо вона здається слизькою після того, як її помиють і висушать, це вже недобре.
Якщо ви торкаєтесь сирої курки, і вона здається липкою, швидше за все, вона зіпсувалася, і вам слід негайно її викинути. Те ж саме відноситься і до приготовленої курки.
Як зберегти курку свіжою та безпечною для вживання
- При покупці курки зверніть увагу на терміни придатності. Сира курка (і індичка) повинні зберігатися в холодильнику не більше 1-2 днів. Після цього бактерії починають рости до нездорового рівня.
- Також не має значення, чи обробляється птах у вигляді котлет, гомілок або крилець, або ж у вас цілий птах. Рекомендація залишається незмінною.
- Викиньте її через два дні або покладіть в морозильну камеру. Сира курка буде зберігатися в морозильній камері протягом дев’яти місяців, якщо її порізати на шматочки, і протягом одного року, якщо це ціла курка.