Вчені з Австралії спростували стереотип про шкоду картоплі для здоров’я людини


Картопля має погану репутацію нездорової їжі, але насправді вона навіть не шкідлива для здоров’я. Все залежить від того, як ви її готуєте і з чим їсте, інформує .

Картопля не підвищує ризик розвитку діабету 2 типу і в принципі не шкодить нашому організму, всупереч поширеній думці.

Картопля є одним з найпоширеніших харчових продуктів в усьому світі і однією з основних кулінарних страв. Вона займає четверте місце у світі за обсягом виробництва і споживання після кукурудзи, пшениці і рису. Попри це, картопля набула поганої репутації як нездоровий продукт. Чому?

По-перше, картопля містить крохмаль, а це означає, що в ній багато вуглеводів. По-друге, у попередніх медичних дослідженнях вона часто асоціювалася з розвитком таких захворювань, як діабет 2 типу. Це призвело до того, що в здоровому харчуванні картоплю часто уникають, приділяючи більше уваги іншим овочам.

Але нове дослідження, проведене австралійським університетом Едіт Коуен, спростовує стереотип про шкоду цього коренеплоду для здоров’я. Вчені вирішили вивчити взаємозв’язок між овочами, картоплею і розвитком діабету 2 типу.

Було виявлено, що люди не обов’язково мали більш високий ризик розвитку діабету 2 типу, коли їли картоплю, оскільки дослідження змогло розрізнити різні способи приготування картоплі.

Наприклад, картопляне пюре та картопля фрі, здається, пов’язані з більш високим ризиком розвитку діабету 2 типу. Але просто варена картопля такого ризику не дає.

Але чому варена картопля відрізняється від інших?

Річ у тім, що картопляне пюре зазвичай готують з іншими інгредієнтами, такими як вершкове масло і вершки. Ці речі можуть підвищити ризик розвитку діабету 2 типу. Крім того, більшість страв з картоплі часто постачаються з іншими продуктами, такими як газовані напої та червоне м’ясо, що може підвищити ризик розвитку діабету 2 типу.

Варена картопля, навпаки, зазвичай не містить цих додаткових інгредієнтів. І сама по собі шкоди не несе.

Чи є місце картоплі в здоровому раціоні?

Хоча дослідження чітко встановило, що картопля не обов’язково шкідлива для здоров’я, залишається питання: чи корисна картопля? Чи можна її їсти, дотримуючись здорового харчування?

Згідно з дослідженням, відповідь на 100% ствердна. Картопля сама по собі є вуглеводом, який необов’язково шкідливий. Вуглеводи також мають погану репутацію, але, як і картопля, вони не мають чіткого поділу. Не всі види вуглеводів шкідливі, деякі з них важливі.

Картопля, зокрема, є джерелом вуглеводів, мінералів, вітамінів, харчових волокон і білка. Замість того, щоб їсти макарони на основі пшениці або білий рис, вибір картоплі може бути набагато здоровішою альтернативою.



Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *